PO UZORU NA TOR

Novi Firefox nabrijava sigurnost: Nema praćenja bez dozvole?

04.11.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Mozilla bi se ovim potezom mogla zamjeriti oglašivačima, velikim igračima poput Facebooka, kao i američkim regulatornim agencijama

Fondacija Mozilla iz nadolazećeg izdanja svog web preglednika Firefox planira ukloniti značajku koja omogućuje praćenje korisnika na više web odredišta bez korištenja internetskih kolačića (cookies).

Time će oponašati web preglednik Tor, nastao na dorađenom računalnom kodu na kojem počiva Firefox i koji već blokira praćenje.

Značajku praćenja korisnika na više web odredišta imaju svi veći internetski browseri. Omogućava praćenje surfanja webom bez izričite dozvole korisnika, što je korisno oglašivačima i web odredištima ali nije baš u redu ako ne želite da vas se prati bez vašeg znanja. 

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mozilla bi se ovim potezom mogla zamjeriti oglašivačima, velikim igračima poput Facebooka, kao i američkim regulatornim agencijama.

U toj fondaciji ujedno pripremaju i alate za lakše upravljanje podacima. Jedan od njih je Data Selfie, pomoću kojeg možete vidjeti kakve podatke dajete Facebooku. 

Novo izdanje Firefoxa možemo očekivati u siječnju 2018. godine, piše Next Web.