YANDEX I GOOGLE

Iznenađujuća analiza otkriva: Pogledajte kako izgleda kad Rusi u Rusiji guglaju Ukrajinu

11.11.2022 u 14:35

Bionic
Reading

U Rusiji su dominantni sustavi za pretragu internetskih sadržaja lokalni Yandex te Google. Premda obje stranice naglašavaju da se njihovim rezultatima ne manipulira, razlike su i dalje više nego očite. U čemu je trik?

Internet u Rusiji oduvijek je bio glavno mjesto za alternativne izvore informacija, no nakon invazije u veljači Kremlj je izvršio dodatan pritisak na nezavisne internetske medije. Zagovaratelji digitalnih prava iz organizacije Roskomsvobode procjenjuju da je u šest mjeseci sukoba u Rusiji blokirano čak 7000 stranica, uključujući tri velika nezavisna medija i nekoliko skupina za ljudska prava.

BBC je odlučio napraviti eksperiment i provjeriti što Rusi vide kad pretražuju internet. Uz pomoć VPN-a su napravili privid da pretragu vrše iz Rusije te su od lipnja do listopada proveli desetke pretraga najpopularnijih ruskih sustava za surfanje, Yandexa i Googlea, kako bi pretraživali ključne riječi vezane uz rat u Ukrajini.

Yandex je velika zvijezda domaće tehno scene, predstavlja se kao neovisan o državnom utjecaju te je bez dvojbe najveći tamošnji sustav za pretragu. Prema statistici kompanije, na njemu se obavlja 60 posto pretraga u Rusiji, a Google koristi oko 35 posto ljudi.

Od početka rata Yandex je bio suočen s kritikama da je u prvi plan agregatora vijesti Yandex Newsa stavljao propagandna glasila. Yandex News je, piše izvor, u rujnu kupila društvena mreža VK, usko vezana uz Kremlj. Yandex je unatoč tome zadržao kontrolu nad sustavom za pretragu, otkud je BBC-jev eksperiment sakupio dokaze o 'alternativnoj stvarnosti' kakvu u Rusiji stvara državna propaganda.

Nema glasa o ratnim zločinima

Jedna od pretraga bila je Buča, ukrajinski grad u kojem su ruski vojnici prije povlačenja u travnju pobili stotine civila. Ove smrti su možda šokirale ostatak svijeta, no u Rusiji mnogi misle da ih je lažirala Ukrajina.

Kad je BBC na ćirilici pretražio Buču putem Yandexa uz pomoć VPN-a, na vrhu su se prikazali rezultati koji nalažu da ubojstava nikad nije bilo. Tri od devet rezultata anonimni su blogovi koji poriču upletenost ruske vojske, a ostalih šest ne sadrže nezavisne istrage događanja.

Za otkriće masovnih grobnica u Limanu također se spominje da su za njih odgovorni 'ukrajinski nacisti'. Tipičan proruski blog pri vrhu pretraga u Yandexu navodi da ruska vojska nije ubijala civile u Buči, a pretraga Ukrajine donosi rezultate koji podržavaju vladinu naraciju.

Tragovi nezavisnog izvještavanja našli su se u Yandexovim pretragama Wikipedije ili YouTubea. U komentaru za BBC Yandex navodi da njihova pretraga u Rusiji 'prikazuje sadržaj koji je dostupan na internetu, isključujući stranice koje je blokirao regulator medija'. Također poriču da su rezultati formirani ljudskim uplitanjem.

Yandex protiv Googlea

Što se dogodi kad se s Yandexa prebacite na drugi ruski najpopularniji sustav za pretragu - Google? Pretraga putem sustava za pretragu iz Amerike preko VPN-a namještenog na rusku lokaciju i traženje na ruskom jeziku također na vrh stavlja medije pod utjecajem vlade, ali ponekad se među njima može pronaći i poneki zapadni izvor.

U rezultatima su se BBC-ju prikazali i neki nezavisni izvori, od kojih su neki raspravljali o ubojstvima civila tijekom rata. Google je BBC-ju rekao da pretraga 'reflektira sadržaj koji je dostupan na otvorenom webu', što znači da je njegov algoritam treniran da 'sakuplja kvalitetne informacije iz povjerljivih izvora'.

Čistka rezultata?

Ako Yandex i Google rade sličan posao, zašto su rezultati različiti? Stručnjaci u tom polju BBC-ju su rekli da se unutar Yandexa ne vrši velika manipulacija rezultatima jer bi sam proces bio kompliciraniji nego što se čini. Jedna je mogućnost da na rezultate utječe manji broj dostupnih nezavisnih izvora. S obzirom na to da su u Rusiji blokirane tisuće rezultata, velika količina informacija na Yandexu se jednostavno ne pojavljuje.

'Vlasti mogu samo izbrisati sve rezultate', rekao je Aleksej Sokirko, bivši programer u Yandexu. Kremlj istovremeno troši jako puno novca kako bi osigurao da internetski sadržaj reflektira njegov svjetonazor, dodao je.

Stručnjaci za pretragu Guido Ampollini i Mihajlo Orlov iz marketinške firme GA Agency kažu da ovo može mijenjati rezultate koji su vidljivi na Yandexu, s obzirom na to da algoritam 'nagrađuje' materijal koji podržava Kremlj, a 'kažnjava' onaj koji dolazi iz 'manje pouzdanih' alternativnih izvora. Pitanje koje ova situacija nalaže je mogu li Rusi koristiti VPN kako bi saznali više o ratu na ruskom jeziku?

Ako za to koriste Yandex, šanse su relativno male. Nakon što su prebacili VPN na Englesku i koristili ruski jezik, u pretragama se pojavio poneki nezavisni izvor, no na prvom su mjestu i dalje bili državni mediji.

Ampollini i Orlov tvrde da je sadržaj koji promovira Kremlj pažljivo konstruiran kako bi ga algoritam 'gurnuo' na vrh pretrage. Također se analizom otkrilo da pojava jedne opskurne stranice na samom vrhu rezultata daje naznaku da se u Rusiji manipulira podacima o internetskom prometu.

Velik broj potencijalnih umjetnih poveznica na stranicu dolazi s vanjskih stranica - što je vrlo poznata tehnika poboljšanja pozicije stranice u pretragama.

Konačno, Yandex možda reflektira činjenicu da Rusi, na koncu, sami biraju sadržaj koji podržava Kremlj. Stručnjak za pretragu Nick Boyle iz marketinške agencije The Audit Lab rekao je BBC-ju da, za razliku od Googlea, Yandex u obzir uzima i ponašanje korisnika, što znači da rang stranice u pretrazi rezultira brojem posjeta. Google kaže da to nije slučaj kod njih.

  • +6
Rusija evakuira stanovništvo iz Hersona zbog ukrajinske ofenzive Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tim GA agencije vjeruje da je moguće da velik broj Rusa klika na sadržaje koji njihovu vojsku prikazuju u boljem svjetlu, potaknuvši Yandexov algoritam da ih pogura prema višem rangu. Lev Geršenzon, bivši zaposlenik Yandexa, vjeruje da, bez obzira na upletenost Kremlja u Yandexove pretrage, to znači da bilo tko propitkujući ono što vide i čuju u državnim medijima dobiva službenu potvrdu da ti mediji govore istinu.

'Ako otvorite Yandex i krenete tražiti napad na Kremenčuk kako biste pronašli alternativne perspektive iz drugih izvora, samo ćete dobiti 'da, da naravno da je lažno' i to je to', rekao je u komentaru za BBC.