nakon tri propala pokušaja

Zuckerberg dolazi u Bruxelles razgovarati o privatnosti Europljana, ali ne javno

17.05.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Šef Facebooka, društvene mreže koja se prije dva mjeseca našla usred neviđenog skandala zloupotabe osobnih podataka, dolazi na sastanak s europskim parlamentarcima koji će se održati u potpunoj privatnosti

Tko kaže da je privatnost mrtva? Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pristao je na sastanak s europskim parlamentarcima, na kojem će se pričati o tome kako njegova društvena mreža utječe na privatnost stotina milijuna europskih građana - ali samo iza zatvorenih vrata. Tamo gdje nitko, osim nekoliko pomno izabranih ljudi, neće svjedočiti onome što je rečeno.

  • +19
Mark Zuckerberg – saslušanje Izvor: Pixsell / Autor: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

Privatni sastanak održat će se 22. svibnja u točno 17.45 sati u Bruxellesu. Nakon toga predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, održat će konferenciju za novinare kako bi informirao medije o razgovoru.

Šteta je što novinari neće imati priliku izvještavati o tome što se zapravo bude događalo na sastanku.

To znači da ni članovi javnosti neće moći oblikovati svoja stajališta o tome kako osnivač Facebooka reagira na pitanja o tome što mreža čini njihovoj privatnosti i temeljnim pravima.

Jer vrata su zatvorena za novinare i građane.

Iako se već zna o čemu bi se trebalo raspravljati i zašto će se sastanak održati – cilj razgovora je neodređeno opisan kao 'razjasniti pitanja vezana uz korištenje osobnih podataka', piše u priopćenju zastupnika Tajanija, prenosi TechCrunch.

Utjecaj Facebook na 'izborne procese u Europi' jedina je točka rasprave posebno označena.

S obzirom na činjenicu da je Zuckerberg tri puta odbacio zahtjeve britanskih zastupnika za razgovor o njegovoj platformi uz javnu raspravu, možemo pretpostaviti da je tvrtka uvjetovala sastanak sa zastupnicima EU.

Zuckerberg je prošlog mjeseca obavio sastanke s američkim zakonodavcima, nakon velikog globalnog skandala o narušavanju privatnosti koji se odnosi na korisničke podatke i ciljanje političkih oglasa.

Kao što je Vera Jourova, povjerenica za pravdu i potrošače, napisala u tweetu, šteta što osnivač Facebooka ne vjeruje da svi Europljani zaslužuju znati kako se njihovi podaci obrađuju u tvrtki.

No nisu svi zastupnici zadovoljni dogovorom.

Guy Verhofstadt predlaže prijenos uživo preko Facebooka.

Prema izvoru iz parlamenta, oko polovica klubova zalaže se za otvoreno saslušanje s Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove - uz malu većinu koja je pristala na zatvoreni sastanak.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju