TEHNO NOVITETI

iOS 17, novi Macovi i naglavnik za proširenu stvarnost: Evo što je Apple predstavio na WWDC-u

05.06.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Američki je proizvođač u centralni fokus nove prezentacije stavio dugo najavljivani i konačno razotkriven sustav za mješovitu stvarnost pod imenom Apple Vision Pro

Apple je za početak softverske konferencije WWDC priredio video prezentaciju u kojoj je predstavio asortiman tehnoloških noviteta.

Novi Macovi

Prvi na redu je 15.3-inčni MacBook Air sa M2 čipom, 4, boje i Liquid Retina ekranom, šest zvučnika stereo mikrofonima i 1080p kamerom. Apple se hvali sa radnim vijekom od 18 sati među punjenjima uz težinu nešto manju od 1.6 kilograma. Uređaj je dostupan od sljedećeg tjedna po cijeni od 1299. Uz dolazak novog uređaja cijene starijih će pasti. Tako će MacBook Air M2 pasti na 1099 dolara, dok će MacBook Air M1 koštati 999 dolara.

  • +4
MacBook Air 15 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Nakon MacBooka je na red došao novi Mac Studio. Minijaturno računalo dolazi s novim čipom M2 Max i naravno, poboljšanim performansama. Uređaj će biti dostupan i uz čipset M2 Ultra koji je, laički, sastavljen od dva M2 Max čipa. Startna cijena bit će mu 1999 dolara, a dolazi 13. lipnja.

  • +4
Mac Pro M2 Ultra i Mac Studio M2 Ultra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Novi Mac Pro dolazi sa M2 Ultra čipom te je namjenjen korisnicima kojima trebaju iznimno visoke performanse, poput onih iz filmske industrije. Ova radna stanica će imati šest otvorenih PCIe Ger 4 slotova, osam thunderbolt portova i mogućnost ugradnje do CPU-a sa 76 jezgri i 192 GB memorije.Cijena će mu biti 6.999 dolara, a dolazi 13. lipnja.

iOS 17

Apple je nakon Macova predstavio novi iOS 17, na čelu sa nadogradnjama za Phone, Messages i FaceTime. Phone će korisnicima iPhonea omogućiti da slože svoj ekran koji će se s fotografijom prikazivati drugima dok ih zovu, FaceTime omogućava ostavljanje poruka, a pozivi će imati transkript ako na njih ne želite odgovoriti odmah. iMessage je dobio animirane naljepnice s efektima, mogućnost odljepljivanja dijelova fotografija i ugradnju istih u poruke, kao i detaljnije dijeljenje lokacije s izabranim kontaktima koje uključuju aktivnu navigaciju i postotke korisnikovih baterija - uz mogućnost enkripcije na obje strane.

  • +13
iOS 17 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Novi iOS dobit će poboljšani AirDrop koji će omogućiti značajku Namedrop kojom se broj telefona može poslati približavanjem dva uređaja jednog drugom. Namedrop radi i na Apple Watchu. AirPlay omogućava i sinkronizaciju reproduciranog sadržaja, poput glazbe i videa približavanjem uređaja jednog drugom.

Umjetna inteligencija će također omogućiti lakše ispravljanje putem automatskog ispravljanja koje će korisniku pružiti mogućnost poništavanja automatskih ispravaka. Kompanija je također predstavila pametnu aplikaciju za pisanje dnevnika Journal koja uz pomoć umjetne inteligencije slaže prijedloge za unose temeljene na korisničkoj aktivnosti.

Telefoni koji imaju always on prikaz moći će prikazati 'stand by' ekran koji se aktivira nakon što telefon korisnik položi bočno te stišava intenzitet ekrana prema prilici. Primjerice, slabije osvjetljenje tijekom razdoblja kad korisnik spava.

  • +54
WWDC 2023 Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Konačno, pozivanje Siri može se raditi pomoću riječi 'Siri'.

iPad će dobiti nekoliko nadogradnji poput poboljšane personalizacije na ekranu za zaključavanje poput interaktivnih widgeta koji će olakšati rad s glavnim zaslonom. iPadOS će također napokon dobiti različite ekrane za zaključavanje, uhvativši korak za iOS-om. Appleovi tableti također će moći pratiti nekoliko tajmera odjednom, a dobit će i iPhoneovu aplikaciju Health, a tu su i sitni ali bitni dodaci poput podrške Notesa za PDF dokumente te mogućnost ispunjavanja uredljivih PDF-ova bez aplikacija treće strane.

  • +16
Apple iPadOS 17 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Slušalice AirPods dobit će dinamičku prilagodbu okolnom zvuku uz funkcije poput stišavanja zvuka kad slušalice prepoznaju da s nekim pričate, kao i poboljšanu zvučnu adaptaciju za telefonske pozive.

Apple Watch dobit će WatchOS 10 koji uvodi skupine widgeta, grupiranje komplikacija i nove pozadine, uključujući niz adaptivnih prikaza sa Snoopijem koji se mijenjanju zavisno o vremenskim prilikama.

Apple Watch Ultra će dobiti i poboljšanu navigaciju s adaptivnim praćenjem kretanja tijekom dugih šetnji koji uključuju zadnju točku na kojoj je iPhone ulovio signal, kako bi se po potrebi mogli vratiti i obaviti poziv.

  • +28
Apple WatchOS 10 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Apple Vision Pro

Kompanija je za kraj predstavila nov uređaj Apple Vision Pro. Riječ je o naglavniku za proširenu stvarnost koja omogućava sve od kontrole bez kontrolera do integracije ostalih uređaja u radno okružje. Primjerice, moguće je aranžirati prozor u radnom prostoru, bez izoliranja korisnika, kao što je to slučaj sa virtualnom stvarnošću. Apple Vision Pro je potpuno integriran u Appleov softverski i hardverski ekosustav, što znači da ga se može koristiti putem Maca ili iPhonea. Vision Pro pored uredskog rada zbog prostornog audija omogućava i konzumaciju medija poput videoigara ili filmova koji mogu biti u 3D-u.

Vision Pro je također dizajniran tako da prepoznaje osobe oko vas, što znači da ako vam se netko približi, vidjet ćete ga, a na prednjem će se panelu naglavnika pojaviti dio vašeg lica kako bi sugovornik vidio vaše oči. Premda koncept zvuči dosta bizarno, u demonstraciji ostavlja dojam kao svojevrsni korak prema naprijed u odnosu na virtualnu stvarnost, što je uvijek dobra stvar. Najbolja stvar oko Apple Vision Proa je upravo mogućnost povezivanja proširene stvarnosti sa okolinom.

  • +25
Apple Vision Pro Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Hardverski gledano, uređaj je rađen od aluminija te prednji dio prekriva staklom koje u sebi skriva niz senzora. Sam naglavnik se na lice naslanja adaptivnim zaklonom, dok se ekran priljubljuje uz pomoć prilagodljive tekstilne trake. Uređaj spojen na bateriju radi dva sata, a može se spojiti direktno u utičnicu te raditi kontinuirano. Svaka leća koristi OLED panele visoke rezolucije te prekriva širok kut gledanja. Hardverske kontrole sastoje se od jedne digitalne krune i tipke za snimanje slike (koja će se, pretpostavljamo, moći programirati).

Uređaj koristi sveukupno šest kamera (dvije prema naprijed, dvije prema dolje i dvije prema strani), dok za zvuk koristi vibraciju preko kostiju glave, a pokreće ga M2 čipset. Prednji panel koristi sofisticirani ekran koji prenosi sliku korisnikovih očiju te ih prikazuje u 3D-u bez obzira iz kojeg se kuta gleda na uređaj, ostavivši dojam da je naglavnik proziran. Uređaj pokreće novi operativni sustav VisionOS, a otključava se novom vrstom biometrije koja umjesto izgleda lica skenira korisnikovu rožnicu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Cijena? Prava sitnica. Apple Vision Pro izlazi iduće godine i koštat će 3499 dolara, što u prijevodu na naše tržište znači nešto manje od 5.000 eura.