SITAN ALI DINAMITAN

Insajderi: Apple je za iPhone 9 i iPhone XI pripremio manji i moćniji čip

24.05.2018 u 10:27

Bionic
Reading

Ako je vjerojvati neslužbenim izvorima, Appleov čip A12 koji je smješten u srcu nadolazećih iPhonea XI i iPhonea 9 trenutno je u stupnju serijske proizvodnje

Ćipset A12, nasljednik Appleovog A11 (kojeg smo susreli u iPhoeu 8 i iPhoneu X) navodno je brži i manji nego njegovi prethnodnici. Također koristi dizajn od 7 nanometara koji koristi tajvanski dostavljač TSMC, izvještava Bloomberg.

  • +11
Apple iPhone X Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Manji čip, dugoročnija baterija

Zašto rade na manjem čipu? Premda prva stvar koja pada na pamet ima veze sa veličinom samog uređaja, no to je tek početak. Jedna od glavnih prednosti je energetska učinkovitost koja je poboljšana u odnosu na uređaje prošle generacije. Sličnoj smo situaciji, podsjećamo, svjedočili kada smo prelazili sa 12nm čipova na one od 10nm prošle godine. 

Pioniri tehnologije 10 nm su bili Samsung Galaxy S8 i S8 Plus, što znači da će trend od 7 nanometara vrlo vjerojatno slijediti i drugi proizvođači uključujući Samsung i Qualcomm. 

Što ovo znači za novi iPhone

Pored tehnološkog napretka koji nudi sama nadogradnja čipa, nestrpljivi jabučari bit će malo razočarani, s obzirom da ovo znači da uređaj nećemo vidjeti prije rujna ove godine, naglašava 9to5Mac. Što bismo mogli očekivati? Za početak, najnovije glasine najavljuju iPhone XI plus, iPhone XI i LCD-om opremljena jeftinija varijanta iPhonea X koju mnogi zovi 'iPhone 9'.

Što god nas čekalo, jedna stvar je sigurna - čim smo bliže konačnom datumu dolaska novog iPhonea, to će skrivene informacije o njemu biti dostupnije.