za potpuni ugođaj

Televizori novog doba stigli u Hrvatsku, obećavaju najjasnije boje do sad

23.05.2018 u 12:48

Bionic
Reading

LG Electronics jučer je predstavio tri nova modela svojih OLED televizora u 4K rezoluciji - tehnološke i dizajnerske uređaje koji pružaju osjećaj kina u domu

Ovogodišnji premium modeli dolaze s procesorom slike α9 te tehnologijom ThinQ® AI i reproduciraju najvjerniju sliku s vjernom crnom bojom, kontrastom i proširenim spektrom boja; imaju podršku za sve najpopularnije HDR formate (Dolby Vision™, Advanced HDR by Technicolor, HDR10 Pro ili HLG Pro), a donose i značajke umjetne inteligencije za još jednostavnije upravljanje.

Procesor α9 za bolje boje i prikaz pokreta

Novi televizori predvođeni su 77/65-inčnim varijantama modela iz serije W8, a tu su i tri modela s dijagonalama zaslona od 65/55 inča – E8, C8 i B8. Procesor α9 omogućuje poboljšani prikaz slike i preciznije boje iz gotovo bilo kojeg kuta gledanja i uz visoku, ili kako je iz kompanije opisuju - savršenu, razinu crne koja je zaštitni znak LG-evih OLED televizora.

Ključna inovacija kod ovog novog i brzog procesora je smanjenje šuma u četiri koraka – dvostruko više od uobičajenih tehnika. Algoritam omogućava veću kontrolu kod povećavanja oštrine i jasnoće slike te učinkovitiji prikaz finih gradacija boja. Zahvaljujući naprednim mogućnostima mapiranja, procesor dodatno poboljšava performanse boja i čini ih mnogo vjernijima izvornom sadržaju. Podržava i visoku brzinu prikaza (HFR) od 120 sličica u sekundi za neometan i jasan prikaz pokreta.

Glasovne naredbe daljinskom upravljaču

Zbog ugrađenih funkcionalnosti umjetne inteligencije, korisnici novih LG-evih televizora mogu govoriti izravno u daljinski upravljač kako bi uživali u značajkama tehnologije glasovnog asistenta. Za to se koristi Natural Language Processing (NLP), a podržane usluge temeljene su na elektroničkom programskom vodiču (EPG) za dobivanje informacija u stvarnom vremenu i pronalasku kanala koji nude željeni sadržaj. NLP će u početku biti dostupan samo na 14 najvećih tržišta.

Međutim, korisnici iz drugih država, uključujući Hrvatsku, će ovu funkciju mogu koristiti odabirom jednog od deset glavnih jezika u postavkama (engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, brazilski portugalski, poljski, korejski, ruski i turski).

Osim savršenog prikaza slike i pogodnosti koje donosi platforma ThinQ® AI, za ultimativni zvuk zaslužan je Dolby Atmos® – tehnologija koja gledatelje stavlja u središte svojom snažnom i detaljnom zvučnom kulisom koja ispunjava cijelu prostoriju.

  • +2
LG-evi novi modeli OLED TV-a stigliu Hrvatsku Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

W8 - TV poput slike na zidu

Najveća zvijezda nove serije je flagship model koji, kao i njegov prethodnik, slijedi filozofiju 'manje je više' jer su svi nepotrebni elementi uklonjeni kako bi u središtu pozornosti bio upravo njegov zaslon. Uz tanak profil, televizor izgleda kao da lebdi u zraku jer se panel – debljine svega nekoliko milimetara – postavlja izravno na zid pomoću magnetskih ploča.

Ovako tanak dizajn omogućava upravo OLED tehnologija. Time se gotovo u potpunosti gubi prostor između televizora i zida, prisutan kod uobičajenih nosača, pa korisnici imaju osjećaj da je riječ o umjetničkoj slici ili prozoru. Uranjajućem dojmu pridonose od zaslona odvojeni zvučnici koji zvuk šalju prema gore, a soundbar ujedno služi i za smještaj svih ostalih hardverskih komponenti televizora.