NOV POKUŠAJ

Ne daju se obeshrabriti: Indija će uskoro opet pokušati sletjeti na Mjesec

21.08.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Indijska misija na Mjesec Chandrayaan-3 pokušat će spustiti sondu na Mjesečev tajnoviti južni pol

Indija je samo nekoliko dana udaljena od još jednog pokušaja mekog slijetanja na Mjesec, kojim bi se, ako uspije, pridružila 'elitnom' klubu kojeg čine SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Ovotjedni pokušaj slijetanja desit će se samo nekoliko dana nakon što je ruska misija Luna-25 završila neuspjehom. Podsjetimo, ruska se letjelica 20. kolovoza srušila na mjesečevu površinu tijekom prve ruske misije na Mjesec od 1976. godine.

Indija će na Mjesec pokušati spustiti svoju svemirsku letjelicu Chandrayaan-3, a mjesto slijetanja nalazi se u blizini Mjesečevog Južnog pola, područja od velikog znanstvenog interesa koje tek treba biti detaljnije istraženo. Uspješno slijetanje znanstvenicima će omogućiti da istraže sastav obližnjeg okoliša.

Nakon ruske neuspjele misije i poteškoća s vlastitim lunarnim misijama, Indija je više nego svjesna nadolazećeg izazova. Njihova misija Chandrayaan-2 2019. je neuspješno spustila slijetalo, iako oko Mjeseca nastavlja kružiti pridružen mu orbiter. Prije toga, misija Chandrayaan-1 2008. je godine dopremila sondu na površinu Mjeseca u brzom, ali kontroliranom spuštanju. Podaci sa sonde potvrdili su prisutnost naslaga smrznute vode u Mjesečevom tlu.

  • +3
Polijetanje Chanrdayaana-3 Izvor: Profimedia / Autor: Eyepix Group / BEEM / Beem / Profimedia

Naslage vode od posebnog su interesa za znanstvenike iz svih vodećih svemirskih agencija. One bi se, piše Digital Trends, mogle preraditi kako bi se za dugoročne misije na Zemljin prirodni satelit osigurala pitka voda i kisik. Voda također može poslužiti za proizvodnju goriva kojim će se rakete s Mjeseca moći lansirati prema Marsu i drugim planetima našeg sustava.

Izrael i Japan također su pretrpjeli neuspjehe pri pokušaju sigurnog spuštanja slijetala na površinu Mjeseca. Posljednji pokušaj dogodio se ranije ove godine kad je japanski startup ispace pokušao postati prvom privatno financiranom grupom koja je postigla taj podvig.

Indijska misija Chandrayaan-3 susrela se s novim valom podrške nakon što je nakon uspješnog ulaska u Mjesečevu orbitu poslala prve slike tog Zemljinog najbližeg susjeda.