GEJMING PREPORUKA

Idealno je vrijeme za mozgalice: Zaigrajte ove izvrsne videoigre

25.03.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Od turneje otokom koji izgleda kao masivan escape room do subverzivnih platformskih naslova, ovo su igre kojima ćete izvježbati moždane vijuge

Jednom je netko napisao da su sve igre u svojoj srži slagalice - od Tetrisa do Dooma. One potiču igrače da pronađu rješenje zadataka, bili oni slaganje kockica u linije ili probijanje kroz vojnu bazu ispunjenu demonima. Doduše, čak i ako igra sadrži slagalice, nećemo je nužno tako i nazvati. Upravo smo zato izabrali pet izvrsnih igara koje su slagalice u samoj srži te u kojima elementi drugih žanrova služe samo kao začin.

Braid

Izvor: Društvene mreže / Autor: GOG

Braid je igra koja na početku izgleda kao prosječni platformer, no kako napredujete, postaje sve složenija te se s vremenom pretvara u izazovan put kroz svjetove s uvrnutim konceptom vremena. Svaki dio igre pretvara se u slagalicu koju treba riješiti da bi se priča nastavila. U jednom se tako svijetu vrijeme miče naprijed ili nazad, ovisno o tome krećete li se lijevo ili desno, dok ga u drugom možete premotati i svoju sjenu ostaviti da ponovi ono što ste napravili dok radite nešto drugo. Svi ovi zanimljivi dizajnerski koncepti i vrlo mračna priča kulminiraju u kultni naslov koji mnogi gejmeri i dandanas nazivaju jednom od najboljih igara ikad.

Baba is You

Izvor: Društvene mreže

Baba Is You jedna je od onih igara koje je strašno teško opisati. Osnovna ideja je da svaka slagalica ima niz pravila poput 'baba si ti', 'zid je stop' ili 'zastava je pobjeda'. Uz etablirana pravila, vaš je zadatak riješiti slagalicu - što u ovom slučaju znači da želite doći do zastave sa zecom Babom. Trik je u tome što ništa nije uklesano u kamenu. Slobodno možete razmještati blokove i mijenjati pravila slagalice koju nastojite riješiti. Premda osnovna ideja zvuči jednostavno, stvari postanu prilično apstraktne. Ništa u Baba is You nema fiksnu vrijednost, što znači da je razumna solucija jednostavna, kao prolazak kroz zid, ili složena, kao postajanje zidom.

Return of Obra Dinn

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lucas Pope

Return of the Obra Dinn mješavina je klasičnih slagalica i detektivske igre u kojoj preuzimate ulogu agenta za osiguranje kompanije East India 1807. Pet godina nakon nestanka, brod Obra Dinn vraća se u luku, a sva posada je ili mrtva ili nestala. Vaš je zadatak otkriti što se dogodilo, a jedini pravi alat vam je džepni sat Memento Mortem, mistični uređaj koji pruža uvid u smrt određene osobe. Dok proživljavate flešbekove zamrznute u vremenu, morate otkriti tko su bili članovi posade, kako su povezani, kako su umrli te naravno - tko je koga ubio.

The Talos Principle

The Talos Principle Trailer

U Talosovom načelu igrate robota čija je jedina svrha rješavanje sve težih zagonetki smještenih u drevne ruševine. Na početku igre vaš kreator, Elohim, govori vam da istražite svijet koji je stvorio, ali da se ne penjete na određeni toranj u središtu. Kako igra napreduje, jasno je da prekrasno okruženje koje istražujete nije ono što se čini. Igra, uz hrpu izazovnih slagalica, postavlja filozofska pitanja o umjetnoj inteligenciji i ljudskoj svijesti. Talos Principle napravljen je za one koji žele tražiti odgovore na ta pitanja kroz prizmu prekrasno dizajnirane videoigre.

SpaceChem

Izvor: Društvene mreže / Autor: Zachtronics

Mnogi izazovi u slagalicama na prvi pogled izgledaju preteško, podrazumijevajući skokove u logici dizajnirane tako da budu skoro nerješivi. SpaceChem donosi izazovne zagonetke koje od igrača zahtijevaju da usavrši vještine programiranja i stvaranja strujnih krugova, postavljajući potencijalna rješenja koja se nikad ne čine skrivenima ili nepravednima - samo zahtijevaju niz pokušaja, kao i svaki znanstveni pothvat.

Za igranje SpaceChema nisu potrebni preduvjeti - ne treba vam fakultetska diploma da biste mogli uživati u igri. Ovaj mentalno stimulativan naslov od igrača traži da stvara strujne krugove koji mogu neograničeno dugo generirati specifične molekularne strukture, a odatle počinje kombiniranje nekoliko sklopova s ciljem izrade složene tvorničke mreže. Konačni cilj je napraviti kompliciranu tvornicu prije nego što se raspadnu sklopovi. Ako uspijete, vaša će se kreacija pojaviti na ljestvici s najboljim rezultatima.