krađa podataka

Hrvati žrtve novih hakerskih napada, policija apelira: Ne nasjedajte na pokušaje ucjene

18.07.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Građani sve češće prijavljuju poruke elektroničke pošte s pokušajima ucjene te pokušaje krađe osobnih podataka također putem elektroničke pošte

Policiji se kontinuirano javljaju građani kojima su na adrese elektroničke pošte došle sumnjive poruke elektroničke pošte, a u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

'Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup svojoj elektroničkoj pošti', kažu iz MUP-a.

Također, građani učestalo dobivaju poruke elektroničke pošte s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

'Savjetujemo građanima da svoje korisničke podatke i lozinke ne daju nikome niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama, a ukoliko su to učinili neka lozinku odmah promijene. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge moraju promijeniti i nju', kažu iz policije.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Policija također zaprima prijave građana i knjigovodstvenih servisa u kojima navode kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

Ukoliko je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, pomoć možete potražiti na internetskoj stranici No more ransom na kojoj se, sa svim potrebnim pojašnjenjima na hrvatskom jeziku, nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke. To će policiji omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ukoliko postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti vašim podacima.