FACEAPP

Zezate se s popularnom aplikacijom koja vas može 'postarati'? Mogli biste požaliti

18.07.2019 u 10:53

Bionic
Reading

Ruska super popularna aplikacija FaceApp preplavila je društvene mreže, no sigurnosni stručnjaci upozoravaju na nekoliko potencijalnih rizika vezanih uz korisničke podatke

Premda super popularna aplikacija FaceApp trenutno žari i pali društvenim mrežama, neki korisnici su se zabrinuli za svoje fotografije, odnosno što se s nijma događanakon što se pošalju na server ruske aplikacije. Prava korištenja koja korisnici prihvaćaju pri prvom pokretanju FaceAppa kompaniji daju pravo korištenja vaše fotografije za reklame i druge primjene koje, kako stvari stoje, nisu definirane. Postoji li ovdje razlog za zabrinutost? Ovisi koliko cijenite svoje privatne podatke.

TEHNO SAVJETI

Nabavili ste novo računalo? Evo što trebate napraviti prije no što ga počnete koristiti

Pogledaj galeriju

Kamo idu fotografije?

FaceAppovi uvjeti korištenja kompaniji daju dozvolu da koristi fotografije i informacije koje su korisnici poslali za stvari poput reklama - bila to njihova imena, izgled ili glasovi. FaceApp također može pohraniti korisničke podatke nakon što je korisnik izbrisao aplikaciju, premda tvorci tvrde da se većina fotografija sa servera brišu maksimalno dva dana nakon uploadanja, no da se mogu tamo zadržati zbog 'određenih pravnih obveza'. Kojih? Nitko ne zna.

FaceApp, nadalje, navodi da se sve sakupljene informacije mogu prenijeti u zemlju podrijetla aplikacije te se tamo modificirati te koristiti sa strane developerovih partnera. Drugim riječima, fotografije i druge informacije mogu se poslati u Rusiju, premda FaceApp u Americi, primjerice, koristi servere u vlasništvu Googlea i Amazona.

FaceApp odgovara

FaceApp je, kako bi suzbio glasine o prodaji podataka, izdao službenu izjavu u kojoj tvrdi da se podaci, premda ih je moguće prebaciti u Rusiju, rijetko tamo šalju - većina se briše nakon dva dana. Kompanija također tvrdi da briše sve korisničke podatke ako korisnik od njih to zatraži, premda priznaju da već postoji prilično velika lista čekanja. Za kraj, FaceApp tvrdi da 99 posto korisnika aplikaciju koristi bez prijave ili profila, što znači da nemaju prevelik broj načina na koje mogu identificirati podatke, prenosi Business Insider.

Suma sumarum

Ukratko, sigurnosni stručnjaci nisu otkrili niti jedan trag neobičnih ili protuzakonitih praksi vezanih uz FaceApp, no vrijedi naglasiti da korisnici, koliko god kompanija jamčila njihovu anonimnost, trebaju biti pažljivi pri skidanju aplikacija upravo zbog vrlo fleksibilnih stavki u pravima korištenja.