LUDNICA NA TWITCHU

Hoće li ova nova igra pomesti Fortnite i drugu konkurenciju?

10.04.2020 u 13:30

Bionic
Reading

Prvo veće izdanje tvrtke Riot Games od legendarnog naslova League of Legends iz 2009. godine već sad ruši rekorde na Twitchu, iako tek treba biti službeno predstavljena

Ako dosad niste već čuli za Valorant, evo kratkog objašnjenja. Riječ je o pucačini iz prvog lica za koju kažu kako će biti idući veliki hit u toj kategoriji igara.

Tijekom ovog tjedna debitirala je s rekordnih blizu dva milijuna gledatelja na platformi za streaming Twitch.

Zašto je odjednom do jučer široj javnosti praktično nepoznata igra odjednom toliko popularna?

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Valorant je besplatna igra koju opisuju kao kombinaciju Counter-Strikea i Overwatcha. Timovi sastavljeni od po pet igrača za cilj imaju postaviti bombu i čuvati ju kako ne bi bila deaktivirana (ili obrnuto - pokušati ju deaktivirati).

Tim koji uspije prvi osvojiti 13 rundi (većinu od ukupno 25) je pobjednik. Naravno, moguće je i kako će vas protivnici zbrisati s lica zemlje.

U svakoj rundi imate po jedan život kako bi sačuvali ili deaktivirali bombu, odnosno elimirali neprijatelje. Ubiju li vas, izvan igre ste do iduće runde.

Prema dosad viđenim igrama češće se događa da se timovi poubijaju međusobno nego da uspiju doći do bombe.

Ciljanje, taktika i suradnja

Kao i u Overwatchu, svaki lik u Valorantu ima jedinstvene sposobnosti (primjerice, napraviti čvrste zidove od ničega). Poput Counter-Strikea, precizno ciljanje važnije je od bilo čega drugog, a veliku ulogu igra i vidno polje.

Drugim riječima, ima puno šuljanja, virenja kako bi se provjerilo je li zrak čist iza ugla i postavljanja zasjeda za protivnike.

Mape u Valorantu osmišljene su tako da je dostupna tek šačica prolaza kojima se svaki tim može kretati, što uvelike ograničava broj pogodnih vidnih polja za ciljanje i pucanje.

Stoga igra traži i dosta taktičkih vještina, poput pokrivanja kutova paljbe, kao i suradnju s drugim članovima tima te korištenja jedinstvenih sposobnosti.

Svaki lik iz kataloga odabire oružje koje zahtjeva određenu vještinu ciljanja, dok su vještine igrača osmišljene kako bi usmjerile neprijatelje na kretanje u određenom smjeru.

Primjerice, jednom od tih vještina moguće je doslovno stvoriti zid koji zaustavlja neprijateljsko streljivo ili blokira prolaz. Drugo stvara oblak dima koji zamagljuje vidno polje. Prisutne su i tradicionalne mogućnosti poput zračnog napada i liječenja članova tima. Ipak, najkorisnijima se čine taktičke vještine.

Valorant zasad ne može igrati bilo tko

Veliki dio naglog uspona popularnosti moguće je pripisati marketinškoj pripremi koju su obavili u tvrtci Riot Games, u kojoj je igra nastala. Taj je studio jedan od najpoznatijih i po skandalima najčuvenijih na svijetu, a i tvorci su igre League of Legends, koja je i danas jedna od najpopularnijih.

The Round | Gameplay Preview - VALORANT Izvor: Društvene mreže / Autor: Valorant

Zanemari li se nekoliko manjih naslova, Valorant je prva veća igra koju su izbacili na tržište nakon League of Legends iz 2009. godine. Više od deset godina iščekivanja svakako je dalo doprinos uzbuđenju oko nove igre.

Igra je trenutno u fazi testiranja kao zatvorena beta, što znači kako ju ne može igrati bilo tko već je dostupna Riotovim partnerima i popularnim igračima koji streamaju igranje putem Twitcha.

Gledate li ih kako igraju možete dobiti ključ koji će i vama omogućiti pristup. Valorant je trenutno dostupan samo za PC i samo u pojedinim dijelovima svijeta (Europa, Kanada, SAD, Turska, Rusija i Zajednica nezavisnih država).

Službeno predstavljanje neće se dogoditi prije ljeta ove godine, piše Business Insider.