VRIJEME JE ZA PROMJENE

Upoznajte kontroler nove generacije za PlayStation 5

08.04.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Čini se kako će novi uređaj predstavljati namjeran i značajan odmak od dosadašnjeg pristupa dizajnu serije DualShock, koja datira još iz sredine '90-tih godina prošlog stoljeća

Sony je napokon predstavio DualSense, novi kontroler koji će ići u paru s njihovom igraćom konzolom nove generacije PlayStation 5.

Čini se kako će novi uređaj predstavljati namjeran i značajan odmak od dosadašnjeg pristupa dizajnu serije DualShock, koja datira još iz sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Što je novo, osim izgleda? Pogledajmo.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Tri glavna noviteta su haptička povratna sprega, prilagodljivi okidači i ugrađen postav mikrofona.

Haptička povratna sprega proširenje je već postojeće značajke, zahvaljujući kojoj se reakcija kontrolera na ono što se događa u igri čini stvarnijom. Primjerice, mogla bi vam zornije dočarati vožnju automobilom kroz blato.

Prilagodljivi okidači također su evolucija sadašnjeg rješenja. Lijevi i desni okidači na sadašnjoj konzoli funkcioniraju, više-manje, poput tipki. Izgledaju kao okidači, ali nisu osjetljivi na različite razine pritiska.

Novi okidači funkcionirat će više poput papučice za gas u automobilu. Što ih više pritišćete, to automobil više ubrzava.

Ugrađeni mikrofoni bi trebali omogućiti komunikaciju s drugim igračima bez korištenja zasebnog uređaja.

Novi kontroler izgledom bi se trebao značajno razlikovati od prethodnika, čiji se dizajn nije bitnije mijenjao još od PlayStationa 1. U Sonyju su se na promjene odlučili kako bi poboljšali ergonomiju kontrolera i prilagodili ga za što širi spektar raznih korisničkih potreba.

S modelom DualShock 4 uvedena je tipka Share koja je omogućavala brz pristup dijeljenju tijeka igre na platformama kao što su Twitch i YouTube.

Ali, u novom izdanju ona će biti zamijenjena tipkom Create. Zasad nije poznato čemu će ta tipka točno služiti, ali su iz Sonyja obećali kako će uskoro objaviti više pojedinosti, piše Business Insider.