PROMJENA NA POMOLU

Hoće li 2020. biti godina jeftinijih smartfona?

20.01.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Nakon nekoliko godina rasta cijena i pada prodaje tijekom ove godine mogli bi vidjeti više odličnih modela smartfona koji neće koštati tisuću američkih dolara

Prije 13 godina Steve Jobs je predstavio prvi pametni telefon i time označio početak ere u kojoj će ti uređaji postati sveprisutni i neizostavni dio naše svakodnevice.

Pritom su se razvili u superbrza računala džepnog izdanja s kamerama koje su u rangu s profesionalnim. Ali, najveća promjena koju možemo očekivati u narednih godinu dana vjerojatno neće imati veze s boljim performansama, novim zaslonima ili jačim kamerama.

TEHNO PREGLED

Imamo popis: Doznajte koje smartfone možete očekivati u prvoj polovici 2020. godine

Pogledaj galeriju

Ne. Prije će biti kako ćemo se morati suočiti s time kako visokokvalitetni smartfoni sa značajkama kao što su prepoznavanje lica i zaslonima bez rubova više neće koštati tisuću američkih dolara komad. Nakon nekoliko godina podizanja cijena, 2020. bi mogla biti godina tijekom koje ćemo dobiti jeftinije pametne telefone s naprednim značajkama.

Jeftini smartfoni koje očekujemo ove godine

Samsung je već predstavio modele Galaxy S10 Lite i Galaxy Note 10 Lite. Oba su verzije njihovih prošlogodišnjih top modela i nude većinu značajki kao i perjanice, ali vjerojatno uz nižu cijenu.

Tvrtka TCL, inače poznatija po televizorima, ponudila je novi smartfon s operativnim sustavom Android koji će koštati manje od 500 američkih dolara. TCL 10 Pro opremljen je značajkama koje nema ni dvostruko skuplji Appleov iPhone 11 Pro, kao što su čitač otiska prsta ugrađen u zaslon i četiri leće kamere straga.

Prema najavama, neće biti jedini. Apple bi mogao napokon u prodaju pustiti nasljednika modela iPhone SE, jeftinijeg smartfona iz 2016. godine. Priča se kako bi i Google mogao u ponudu uvrstiti iduće izdanje jeftinijeg modela iz serije Pixel. Google Pixel 4a mogao bi izgledati slično kao i 3a, ali s manje kamera straga.

OnePlus i Asus vjerojatno će nastaviti nuditi smartfone koji se po značajkama mogu mjeriti s Appleom, Googleom i Samsungom, ali po značajno nižim cijenama.

Zašto bi pametni telefoni mogli pojeftiniti?

Zaokret prema jačim jeftinijim modelima nije slučajan. Prodaja smartfona zadnjih je nekoliko godina usporila. Broj isporučenih primjeraka na globalnoj razini počeo se oporavljati tek u trećem tromjesječju prošle godine, nakon sedam kvartala pada (prema podacima tvrtke International Data Corporation.

Moguće je kako su za oporavak tržišta barem djelomično zaslužni i jeftiniji smartfoni, ocjenuju u toj tvrtci. Tome u prilog idu i rezultati istraživanja NPD Group, objavljeni u prosincu 2019., prema kojima je manje od deset posto kupaca spremno platiti više od tisuću američkih dolara za nove smartfone.

Također, čini se kako veliki proizvođači poput Applea, Samsunga i Googlea mijenjanju način na koji formiraju cijene svojih uređaja i kako ih pozicioniraju na tržištu.

Primjerice, Apple je pozicionirao jeftiniji model iPhone 11 kao perjanicu ove godine, dok je skuplja inačica dobila oznakom Pro. Samsung je, pak, ponudio Galaxy S10e uz Galaxy S10, dok je Google izbacio jeftiniji model tek nekoliko mjeseci nakon skupljeg, piše Business Insider.