ANALITIČAR PROGNOZIRA

Svi novi iPhonei mogli bi doći s ključnom podrškom za mreže 5G

19.01.2020 u 16:16

Bionic
Reading

Umjesto u dva navrata Apple će ove godine ponuditi pametne telefone s punom podrškom za dva frekvencijska spektra koje se smatra važnima za mobilne mreže iduće generacije

Tijekom prosinca 2018. godine analitičar Ming-Chi Kuo najavio je kako će u drugoj polovici ove godine Apple predstaviti četiri nova iPhonea s podrškom za mreže 5G.

Modeli s podrškom za mmWave bi, prema njegovoj prognozi, trebali biti dostupni na pet tržišta, uključujući Japan, Južnu Koreju, Kanadu, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

Apple bi, dodao je tada, mogao isključiti podršku za 5G na tržištima gdje takve mreže nisu dostupne ili su slabo zastupljene, kako bi uštedio na troškovima proizvodnje.

televizori, prevoditelji...

Najbolji od najboljih: Izabrali smo najzanimljivije uređaje koje smo prošloga tjedna mogli vidjeti na CES-u

Pogledaj galeriju

U međuvremenu je Kuo, čija su se predviđanja često pokazala točnima, ponešto promijenio mišljenje. Sad tvrdi kako bi Apple trebao do kraja godine predstaviti modele s podrškom ne samo za mmWave već i za sub-6GHz istovremeno. Isporuke bi trebale krenuti krajem trećeg ili početkom četvrtog tromjesječja.

S Kuovim predviđanjem nije se složio analitičar Mehdi Hosseini, koji smatra kako će se modeli s podrškom za sub-6GHz pojaviti u rujnu ove godine, dok će modeli s podrškom za mmWave stići u prosincu ove ili siječnju 2021. godine, piše MacRumors.

MmWave je raspon frekvencijskog spektra između 30 i 300 GHz, odnosno mikro- i infracrvenih valova, koji može biti korišten za visokobrzinski prijenos podataka. Pojam sub-6GHz odnosi se na frekvencije ispod šest gigaherca, ali iznad niskopropusnih frekvencija. Među njima su 2,5 GHz, 3,5 GHz i raspon između 3,7 i 4,2 GHz, između ostalih.

Oba raspona frekvencija važna su kako bi mreže 5G mogle zaživjeti.