DIGITALNA ERA

Apple je prije 13 godina po prvi put predstavio iPhone - i zauvijek promijenio svijet smartfona

09.01.2020 u 11:08

Bionic
Reading

9. siječnja 2007. Apple i Steve Jobs su u sjeni sajma CES predstavili prvi iPhone. Svi koji su pogledali prezentaciJu znali da se radi o jako dobro odrađenoj demonstRaciji, no malo tko se sjeća svega što je sve otišlo nizbrdo i što je točno Apple predstavio pored smartfona koji je promijenio industriju

7. siječnja 2007. Bill Gates je održao prezentaciju na CES-u u Las Vegasu, naglasivši Microsoftovu inicijativu 'Digitalno desetljeće' kada je razgovarao o tome kako dobar hardver nije dovoljan te da nam trebaju nova povezana iskustva. 'Iskustva u kojima su ljudi produktivni, gdje rade nove kreativne stvari i gdje su svi u pokretu' - nedostajao je samo hardver koji će to podržati, prenosi Appleinsider.

Gates je rekao da su 'Vista i PC centralni fokus i da su najkvalitetniji proizvodi koje su ikad napravili'. Dva dana kasnije i oko 644 kilometara dalje, Steve Jobs je predstavio uređaj koji je Gates najavio kao ključnu komponentu iskustva. Gates je, naime, predstavio iPhone tijekom Macworld događaja u San Franciscu. Premda Jobs nije koristio termin 'ere nakon PC-ja', tada je nastao iPhone - spravica za produktivne i kreativne ljude u pokretu koja, na razočaranje Gatesa - nije koristila Windows Vistu.

Tu prezentaciju tehno insajderi vrlo često opisuju kao savršen primjer kvalitetnog plasiranja proizvoda. Jobs je predstavljanje, naime, otvorio sa izjavom 'Danas ćemo stvoriti povijest' - i mislio je na iPhone.

Upravo u toj prezentaciji Jobs je publiku proveo kroz svijet mobilnih telefona i ukazao na njihove greške. Nakon toga je objasnio kako te greške ispravlja Appleov iPhone. Ruku na srce - potpuno nam je jasno da dio čitatelja ne voli Apple i da će prije birati Google i njihov Android, no valja voditi računa o tome da su i vaši uređaji profitirali zahvaljujući Appleovoj prezentaciji i tada predstavljenim novitetima. Apple je više puta išao na sud zbog sličnosti između Androida i iPhonea. Na svakom od spomenutih suđenja njihovi odvjetnici bi predstavili fotografiju sličnu onoj koja se koristila tijekom parnice protiv Samsunga.

iPhone i...?

Prezentacija na Macworldu donijela je nekoliko drugih uređaja, od kojih su mnogi dobili aplauz te su se kasnije pokazali revolucionarnima. Jobs je, naime, predstavljanje započeo referencom na 2006. kada je Apple najavio migraciju s PowerPC-ja na Intel te je potvrdio da preko pola kupaca Maca zapravo dolazi iz Windows ekosustava. Nakon toga je prdstavio podatke s internog memoranduma u Microsoftu kada je Jim Allchin rekao 'da bi kupio Mac istog dana da ne radi za Microsoft'. Jobs je Allchinov skorašnji odlazak iz Microsofta iskoristio kao reklamu rekavši da ako bilo tko u Appleovim dućanima vidi Allchina, da mu pruži kvalitetnu uslugu.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

'2007. će biti velika godina za Mac' rekao je Jobs, 'no Mac nije jedina stvar o kojoj ćemo danas pričati - razgovarat ćemo i o drugim stvarima.' Jedna od tih svari bio je iPhone zbog kojeg Jobs, citiramo, noć prije nije uopće spavao. Ono što mnogi ne znaju je da su na toj istoj prezentaciji iza zavjesa pozornice bili i inženjeri iz Applea koji su se nadali da nešto neće krenuti krivo - makar su znali da vjerojatno hoće. Softver je bio daleko od gotovog, cijeli telefon je bio u fazi razvoja i da je Jobs odlučio raditi stvari koje nisu naglašene u prezentaciji - telefon bi vjerojatno prestao raditi.

CES 2020.

Dostavljači toaletnog papira, ljubavni roboti, pametne pelene i jastuci protiv hrkanja: Na CES-u se nađe i korisnih izuma

Pogledaj galeriju

Novo ime kompanije

Jobs je na kraju prezentacije naglasio da se njegova kompanija više neće zvati Apple Computer, već samo Apple - dok je pored njega bila prikazana slika Maca, iPoda, Apple TV-a i iPhonea. 'Razmišljali smo o ovome', rekao je referirajući na ideju da Apple radi puno više od proizvodnje kućnih računala, 'i zaključili smo da bi naše ime možda moglo predstavljati više nego što trenutačno radi'. Od tog dana, kompanija je imala jednostavnije ime - Apple, Inc.