umjetna inteligencija

Googleov Bard dostupan u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku

13.07.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Googleov model umjetne inteligencije Bard od danas je dostupan i u Hrvatskoj, te u većini Europe i svijeta. Podsjetimo, Bard je Googleov odgovor na chatbot ChatGPT tvrtke OpenAI

Google je lansirao Bard još u ožujku, no ono je tada za Europu bilo odgođeno. Lansiranje Barda u EU zaustavili su regulatori zbog privatnosti. Google od tada susreo s nadzornicima kako bi razgovarao o transparentnosti, izboru i kontroli.

'Počevši od danas, možete surađivati ​​s Bardom na više od 40 jezika, uključujući arapski, kineski, njemački, hindi i španjolski', rekao je Googleov viši direktor proizvoda Jack Krawczyk. Dostupan je i na hrvatskom jeziku, a možete ga pronaći na poveznici bard.google.com.

Bard i ChatGPT programi su koji koriste generativnu umjetnu inteligenciju za razgovor s korisnicima i odgovaranje na brojne upite. S Bardom, primjerice, možete razgovarati o receptima, pitati ga kako isplanirati rođendan ili vikend, ili pak kako pokrenuti poslovanje; što god vas zanima ili vam je potrebno. Može za vas napisati mailove, predlagati teme i pitanja, premda treba pripaziti na točnost tih informacija.

Također, Bard je u realnom vremenu povezan s internetom, a odgovore možete i čitati i slušati, pa pritom i birati kakvu vrstu tona i stila u odgovori želite, bilo da je kraći, druži, profesionalniji ili ležerniji, iako je ta mogućnost dostupna samo na engleskom jeziku.

Bardove vještine programiranja pokrivaju preko 20 programskih jezika, uključujući i one popularne poput C++, Go, Jave, JavaScripta, Pythona, Typescripta i čak funkcija Google Sheetsa. Kod za Python također se mođe eskportirati u Google Colab bez kopiranja i ljepljena, što omogućava brzo izvršavanje koda unutar preglednika.