ČOVJEK S MISIJOM

Elon Musk ima novi projekt, želi razumjeti pravu prirodu svemira

13.07.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Ekscentrični milijarder bit će na čelu tima u kojem su veterani tvrtki DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla i Sveučilišta u Torontu

Elon Musk najavio je pokretanje organizacije xAI, s ciljem razumijevanja prave prirode svemira.

Kako xAI to planira postići? Više detalja bit će objavljeno tijekom Twitter Spacesa u petak, najavio je Musk.

On će biti na čelu tima u kojem su veterani tvrtki DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla i Sveučilišta u Torontu.

Te su se tvrtke specijalizirale za velike jezične modele u skladu s OpenAI-jevim GPT-4 ili imaju iskustva u tehnikama poput učenja modela umjetne inteligencije izvršavanju zadatke nagrađujući ih za obavljanje tih zadataka.

Kao savjetnika će angažirati Dana Hendrycksa, direktora Centra za sigurnost umjetne inteligencije, a planirana je i suradnja s Twitterom te Teslom.

Sudeći po slovu X u nazivu, nova će organizacija biti dijelom Muskove vizije stvaranja aplikacije za sve.

Musk je u travnju rekao kako želi izgraditi nešto što je nazvao TruthGPT, umjetnu inteligenciju koja traži ultimativnu istinu. Za očekivati je kako će se xAI time baviti. Možda u obliku umjetne inteligencije za generiranje teksta koju Musk doživljava kao istinitiju od postojećih.

Musk je ranije sugerirao da će Twitter koristiti vlastite podatke za treniranje tehnologije slične ChatGPT-ju.

Navodno je ranije ove godine kupio tisuće GPU-ova za pokretanje nadolazećeg generativnog proizvoda s umjetnom inteligencijom, kao i tražio financijsku potporu investitora u SpaceX i Teslu kako bi konkurirao OpenAI-ju i Microsoftu.

Od suosnivača do konkurenta

Musk je bio suosnivač OpenAI-ja 2015. godine, ali se razišao sa suosnivačima Samom Altmanom i Ilyom Sutskeverim prije nekoliko godina.

Kako se fokus OpenAI-ja pomaknuo s istraživanja otvorenog koda na primarno komercijalne projekte, Musk se razočarao i počeo se tržišno natjecati s tvrtkom u čijem je odboru sjedio.

Angažirao je ključne zaposlenike iz OpenAI-ja za rad na Autopilotu, Teslinoj tehnologiji za pomoć vozaču. I počeo je otvoreno kritizirati OpenAI, nazivajući ga u jednom trenutku "demonom iz pakla koji maksimizira profit".

Musk je podnio ostavku na mjesto upravnog odbora OpenAI-ja 2018.

Nedavno je kompaniji prekinuo pristup podacima Twittera, tvrdeći da OpenAI - koji je s Twitterom imao ugovor o licenciranju vrijedan dva milijuna američkih dolara godišnje prije nego što je Musk došao na mjesto izvršnog direktora - nije plaćao dovoljno, piše Tech Crunch.