ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Ernő Rubik – tvorac kocke koja je osvojila svijet

Bionic
Reading

13. srpnja rođen je tvorac slagalice koja je zaludila generacije. Rubikova kocka bila je osmišljena kako bi Rubikovim studentima olakšala vizualizaciju u tri dimenzije

Ernő Rubik, mađarski dizajner, arhitekt i konstruktor Rubikove kocke, rođen je na današnji dan 1944. godine u Budimpešti. Njegova majka bila je pjesnikinja, a otac inženjer i konstruktor jedrilica (letjelica bez pogona). Dok je odrastao, zanimala ga je umjetnost ponajviše zbog majčina utjecaja. Odlučio je upisati studij arhitekture jer je i nju smatrao umjetnošću, ali s praktičnom primjenom. Studirao je na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, a nakon diplome se zaposlio kao predavač na Sveučilištu za umjetnost i dizajn.

Predavao je predmet koji se bavio formom u arhitekturi, odnosno načinom na koji razni oblici, točnije njihove strukture i raspored utječu na funkcionalnost, estetiku i okolinu. Zanimala ga je kocka kao najosnovniji oblik - način na koji ona može mijenjati svoju strukturu i konfiguraciju u trodimenzionalnom prostoru. Kako bi zainteresirao i svoje studente, počeo je razvijati kocku koja može mijenjati poziciju individualnih dijelova, a da se ne raspadne. Prvi prototip napravio je od drva i elastičnih gumica (koje su držale cijelu strukturu) u radionici na fakultetu. Stranice je označio naljepnicama s različitim oblicima i bojama. Igrajući se izumom shvatio je postoji velik broj potencijalnih konfiguracija i da nije toliko trivijalno kocku vratiti u 'uređen' oblik. Potrošivši mjesec dana na shvaćanje kako 'riješiti' kocku, prepoznao je da je njegova kreacija puno više od nastavnog pomagala. U narednih šest godina, patentirao je i doradio kocku te ju počeo prodavati, prvo u Mađarskoj, a potom ju je licencirao američkoj tvrtki Ideal Toys koja ju je na tržište stavila 1980. godine pod nazivom Rubikova kocka. Ostalo je kako kažu - povijest.

U periodu od 1980. do 1983. godine svijet je uhvatila 'groznica kocke'. Prodana je u 200 milijuna primjeraka i još nekoliko milijuna nelicenciranih kopija. Kocka je ubrzo postala dio popularne kulture, a njen uspjeh možda je najbolje sažela jedna japanska reklama sa sloganom: 'Minuta da naučite, život da je svladate.' 1982. godine organizirano je prvo natjecanje u brzom rješavanju kocke, koje se nakon duge pauze redovito održava od 2003. godine. Natjecanja u nekoliko disciplina, pod nazivom Speedcubing, organizira World Cube Association. Trenutni rekorder najbržeg pojedinačnog rješavanja je Amerikanac Max Park s vremenom od 3.13 sekundi.

Zanimljivo je da klasična 3x3x3 Rubikova kocka ima 43 252 003 274 489 856 000 potencijalnih kombinacija, ali za rješenje bilo koje početne kombinacije potrebno je najviše 20 koraka.