ponovno na udaru

Gdje je zapelo s cenzuriranom Googleovom tražilicom u Kini?

17.08.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Početkom mjeseca otkrilo se kako Google ima planove za vraćanje na kinesko tržište, ali ovaj put planira surađivati s kineskom vladom. Naime, Kinezi imaju čvrste stavove o tome što bi njihovi građani smjeli, a što ne bi smjeli pretraživati. Preko 1.400 zaposlenika Googlea zbog toga je potpisalo pismo protesta

Preko 1.400 zaposlenika Googlea potpisalo je pismo u znak protesta pokretanja cenzurirane tražilice u Kini. U pismu traže više transparentnosti i razmatranje pitanja vezanih za ljudska prava, budući da kinesko nadgledanje interneta guši slobodu izražavanja, pa čak i stavlja osobne podatke aktivista za ljudska prava u opasnost.

U pismu piše da 'trenutno nemamo potrebne podatke za donošenje etički informiranih odluka o našem radu, našim projektima i našem zapošljavanju', rekla su dvojica anonimnih izvora za The New York Times i dodali: 'Googleovi zaposlenici moraju znati što gradimo'.

Stigao je odovor iz samog vrha

Danas je stigao odgovor izvršnog direktora Sundara Pichaija i jednog od pokretača Googlea Sergeya Brina. U sastanku sa zaposlenicima otkrili su da je projekt još u ranoj fazi i da još ne znaju hoće li to učiniti.

Projekt Dragonfly, kako se naziva pokušaj američkog tehnološkog diva da ponovno nastupi na kineskom tržištu, još je u pokusnom stadiju.

'Mislim da ljudi u istraživačkim fazama još raspravljaju i razvijaju proizvode te da bi transparentnost u toj fazi mogla uzrokovati probleme', rekao je Pichai, a prvi je prenio BuzzFeed News. 'Dakle, mislim da postoje stvarni problemi s kojima se timovi bore. Mi smo kao tvrtka, mislim, vjerojatno više posvećena transparentnosti nego bilo koja druga tvrtka u svijetu.

'Naša je misija organizirati svjetske informacije', dodao je Pichai. 'Kina čini jednu petinu svjetskog stanovništva. Mislim da ako dobro obavimo svoju misiju, mislim da moramo ozbiljno razmišljati o tome kako [možemo] napraviti više u Kini. Ja vjerujem da pozitivno utječemo kada poslujemo diljem svijeta i ne vidim nikakav razlog zašto bi to bilo drugačije u Kini.'

DIGITALNA PRIVATNOST

Ovako na Androidu i iOS-u možete izbrisati Googleove lokacijske podatke

Pogledaj galeriju

Google nije reagirao dok zaposlenici nisu zatražili izjavu

Početkom mjeseca pojavile su se informacije o tome kako Google planira ponovno pokrenuti tražilicu na kineskom tržištu i u tom cilju već surađuje se kineskom vladom koja traži cenzuriranje dijela rezultata koji se odnose na ljudska prava. Rad na novoj tražilici navodno je počeo još prošle godine, no o tome javnost, a ni sami zaposlenici, nisu obaviješteni.

Google je iz Kine otišao još 2010. zbog nesuglasica s državnim vrhom. Do tada se otvoreno zalagao za ljudske slobode, a jedno su vrijeme imali i 'šefa slobodnog izražavanja'.

Prošlog je petka Lokman Tsui, jedan od onih koji su bili na tom položaju, rekao za The Intercept da je novi potez 'zbilja loša ideja, glup potez. U posljednjih nekoliko godina stvari su se zbilja pogoršale u Kini – ne možeš biti tamo bez da se izložiš… Ne vidim način da Google pokrene tražilicu u Kini, a da pri tome ne prekrši svjetski priznata ljudska prava.'

Osim pisma u kojem otvoreno zahtijevaju informacije, zaposlenici protestiraju i memovima koji aludiraju na cenzurirane rezultate prilikom pretraživanja prosvjeda na Tiananmenskom trgu 1989. kad su kineske vlasti silom odgovorile na zahtjev okupljenih da se Kina preustroji kao demokracija.

Posljednja službena izjava iz tvrtke je došla trećeg kolovoza. Napisali su da nude 'brojne mobilne aplikacije u Kini, kao što su Google Prevoditelj i Files Go, pomažemo kineskim programerima i ulažemo značajne investicije u kineske tvrtke kao što je JD.com, ali ne komentiramo spekulacije o našim planovima', piše The Verge.