gdje je privatnost?

Google vas prati čak i kada isključite lokaciju, a nisu samo Androidaši na udaru!

14.08.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Postavke privatnosti na Googleovim aplikacijama nisu sasvim jasne. Čak i kad korisnik pauzira 'povijest lokacije' neke usluge i dalje čitaju podatke. Ova izravna prijetnja privatnosti utječe na oko dvije milijarde Android i stotine milijuna iPhone korisnika diljem svijeta

Google zbilja želi znati više o svojim korisnicima da je odlučio potajno pratiti njihovo kretanje. Mnoge usluge te kompanije čitaju lokaciju uređaja čak iako je ona onemogućena u postavkama privatnosti. Aplikacije jednako prate i Android korisnike kao i one koji su instalirali Google aplikacije na iPhone, otkrio je Associated Press.

U većini slučajeva Googleove aplikacije traže dopuštenje za praćenje lokacije, poput Karata koje ju koriste kako bi pronašle rutu od polazišta do odredišta. Osim toga, ako korisnik dopusti praćenje lokacije, kasnije te podatke može iskoristiti za pronalaženje izgubljenog uređaja. Značajka se zove 'povijest lokacije' i kad ju korisnik isključi, Google više ne bi trebao pratiti njegovo kretanje.

No Associated Press je otkrio da to i dalje čini. Neke aplikacije automatski, bez pitanja, skidaju podatke o lokaciji sa uređaja, bez obzira je li 'povijest lokacije' pauzirana. Računalni znanstvenici s priznatog sveučilišta Princeton potvrdili su nalaze istraživanja.

Ova izravna prijetnja privatnosti utječe na oko dvije milijarde Android i stotine milijuna iPhone korisnika diljem svijeta.

Postavke praćenja lokacije nisu sasvim jasne i ne nalaze se na jednom mjestu

Iz tvrtke se opravdavaju kako podatke o lokaciji prikupljaju da bi poboljšali korisničko iskustvo te da je povijest moguće izbrisati.

'Postoji nekoliko različitih načina na koje Google može koristiti lokaciju kako bi poboljšao korisničko iskustvo, uključujući: Povijest lokacije, aktivnost na webu i aplikacijama te usluge lokacije na razini uređaja', izjavio je glasnogovornik Googlea u priopćenju AP-u. 'Dajemo jasne opise tih alata i detaljne kontrole kako bismo ih mogli uključiti ili isključiti i izbrisati njihovu povijest u bilo kojem trenutku'.

  • +13
Googleove aplikacije Izvor: Profimedia / Autor: peace4photo / Alamy

Kako bi korisnici doista spriječili praćenje lokacije, moraju isključiti još jednu postavku koja se zove 'web i app aktivnost' i koja po zadanoj postavci prati aktivnost lokacije. Dakle, ako je postavka isključena, to će spriječiti spremanje podataka o lokaciji sa svih uređaja na Google račun.

No ako je ona omogućena, a 'povijest lokacije' isključena, to će samo zaustaviti dodavanje podataka o lokaciji na timeline, mjesto pregleda podataka o lokaciji.

Svoje podatke o lokaciji možete provjeriti na stranici myactivity.google.com, iako su i tamo razbacani ispod nekoliko odjeljaka koji ne moraju nužno asocirati na lokaciju.

Sigurnosne prijetnje iz Googlea sve su češće

Nije prvi put da se jedna tehnološka tvrtka našla na udaru zbog narušavanja privatnosti, a nije ni prvi put da se to dogodilo Googleu. Prošle je godine portal Quartz otkrio da Google prati svoje korisnike čitajući podatke o tome na koji su signalni toranj priključeni. Tvrtka je tada izjavila da te podatke nikad nisu spremali te su promijenili praksu.

Tvrtka se na udaru ponovno našla prošlog mjeseca kad je otkriveno da razvojni programeri imaju pristup porukama s Gmail e-pošte. Tada su objasnili da trećim stranama dopuštaju skeniranje i čitanje poruka korisnika. Takva je praksa 'posve uobičajena', a aplikacije prolaze strogu provjeru prije nego li dobiju pristup podatcima s Gmaila, smirivali su javnost.

Prošlog je tjedna otkriveno kako je na službenoj trgovini apliakcijama Google Play bilo 145 zaraženih aplikacija, a tvrtka ih je uklonila nakon što su tamo provele više od šest mjeseci.

Kritičari smatraju da Google i dalje pronalazi načine za špijuniranje korisnika kako bi poboljšao prihode od oglasa. Više podataka o korisnicima znači i veće prihode, smatraju, prenosi Business Insider.

SMARTFONI

Evo kako možete snimiti sigurnosnu kopiju vašeg Androida koristeći Google

Pogledaj galeriju