DOMAĆA APLIKACIJA

Freelance.hr - poslovna platforma za slobodne strijelce

19.02.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Sredinom ožujka mogli bismo dobiti prvu pravu domaću platformu na kojoj bi honorarci, RPO-vci i drugi koji rade za više poslodavaca odjednom mogli ponuditi svoje usluge i pronaći posao

Do ideje o pokretanju servisa Freelance.hr došlo je na jednoj sesiji Coworking Croatia, tijekom koje su sadašnji partneri razmijenili i potencirali međusobna razmišljanja.

'Ideja je direktno rješenje naših svakodnevnih problema kao poslovnog inkubatora - sve veće potrebe za kvalitetnim vanjskim suradnicima. Budući da na projektima često angažiramo nezavisne profesionalce, različitih vještina, lista naših freelance kontakata jednostavno više nije bila dovoljna.

Umjesto da smo u konstantnom lovu na nove freelancere, odlučili smo sami stvoriti servis koji nam u tome može pomoći', objašnjava Andrey Shtylenko iz splitskog poslovnog inkubatora Studio Antar.

'O centralnom mjestu za objavljivanje, kategorizaciju, standardizaciju i reguliranje kvalitete freelance poslova unutar tima Coworking Croatia razmišljamo od samih početaka.

Uzevši u obzir to da našu zajednicu velikim dijelom tvore profesionalci koji djelomično ili puno radno vrijeme rade kao freelanceri, a da nam je cilj podizanje poslovne konkurentnosti, umrežavanje i samoodrživost pojedinca, Freelance.hr je za nas logičan nastavak te je komplementaran aktivnostima koje provodimo kao hrvatska nacionalna coworking zajednica', dodaje Matija Raos, voditelj Coworking Croatia

Freelance.hr, kažu, prije svega namijenjen je povezivanju hrvatskih nezavisnih profesionalaca s hrvatskim naručiteljima. Domaćim freelancerima žele pružiti stabilniju zaradu, a naručiteljima najbolje stručnjake uz povoljnije uvjete i smanjen rizik.

Iako osnovna ideja nije nova (dobro su poznati strani primjeri poput Elancea i Freelancera), njezin potencijal i najveća kvaliteta je u specifičnoj lokalnoj implementaciji, koja bi servis trebala činiti relevantnijim i prihvatljivijim.

Bitan je trenutak i sustav međusobnog ocjenjivanja freelancera i klijenata, kojim žele uspostaviti kvalitetnu profesionalnu praksu te promovirati etički kodeks ponašanja i graditi obostrano povjerenje.

Doista, dosad na domaćem dijelu Međumrežja nismo imali ozbiljniju platformu te vrste. Bilo je nekoliko pokušaja, mahom vezanih uz blogosferu, za koje se ne može reći ni da su privukli značajniju pozornost javnosti, a kamoli požnjeli spomena vrijedan uspjeh.

No kako nezaposlenost raste, tako sve više ljudi osnovne i dodatne prihode traži u poslovima u kojima će biti sami sebi gazde. Moguće je stoga da je Freelance.hr pogodio pravi trenutak.

Projekt je rezultat sinergije pojedinaca iz poslovnog inkubatora Studija Antar i inicijative Coworking Croatia. Za operativni dio zadužen je projektni tim Studija Antar, koji tvore menadžer, asistent i dva developera.

Osnovna ideja se razvijala, pročišćavala i nadopunjavala tijekom nekoliko mjeseci, a sam razvoj platforme trajao je oko mjesec dana. Projekt je u potpunosti financiran putem investicijskog programa Studija Antar.

Inicijalno postavljen model pruža naručiteljima i freelancerima priliku za besplatno korištenje i isprobavanje servisa sa standardnim funkcijama, a napredne opcije naplaćivati će kako bi platformu učinili samoodrživom.

S kakvim se sve znanjima i vještinama možete javiti, odnosno očekivati ih (ako ste poslodavac)? Inicijalno postavljene glavne kategorije Freelance.hr poslova su: online i IT, dizajn i multimedija, pisanje i prijevodi, poslovni servisi, marketing i prodaja, administrativna podrška i inženjerske usluge i proizvodnja.

Već sada, tvrde Shtylenko i Raos, imaju odlične povratne informacije od partnera iz regije koji provode, podupiru ili vjeruju u coworking i freelance pokrete, pa je samo pitanje vremena kada će se i na koji točno način priča proširiti i na susjedne zemlje. Naglašavaju, to će biti maksimalno širenje, jer im je lokalna komponenta primarna.

Do kraja prve godine korištenja očekuju kako će imati 5.000 registriranih korisnika, slobodnih strijelaca, uz projekciju da će ih 750 aktivno koristiti stranicu.

Web-stranica će biti bazirana na responzivnom dizajnu, dakle prilagodljiva prikazu na raznim uređajima/zaslonima. Razmišljaju i o dodatnoj mobilnoj aplikaciji, iako zasad ne vide potrebu za njom.

Trenutačno su u završnoj fazi pripreme i testiranja. Stranica bi trebala krenuti sredinom ožujka, a projekt će u potpunosti predstaviti javnosti na jednoj od sesija Coworking Croatia.

Nestrpljivi ste? Registrirajte se, pa ćete među prvima dobiti pristup, pozivaju Shtylenko i Raos. Ako to učinite, javite nam što mislite.