tehno RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Zaigrali smo Stray, neonom natopljenu cyberpunk avanturu za mačkoljupce

31.07.2022 u 19:16

Bionic
Reading

Debi BlueTwelve Studija stavlja vas u ulogu hiperinteligentne mačke te, kako bi privukao što veći broj igrača, svoj velik potencijal pretvara u nešto zapanjujuće trivijalno

Uz tržište zasićeno igrama o mitološkim herojima, neuništivim vojnicima i depresivnim autsajderima, ustvrditi da svemu treba osvježenje nije ništa novo. Umjesto mišićavih bogova rata i tajnovitih povratnika u rodni kraj inspiriranih radovima Georgea Martina, glavni lik Straya je obična, okretna i slatka mačka (kojom kontrolerom upravlja inteligentni primat - vi).

Odvojena od svojeg čopora, mačka se nađe u neobičnom i neonom okupanom gradu ispunjenom robotima, a cilj joj je, pored povratka ostatku obitelji, pomoći nekolicini samosvjesnih robota koji pokušavaju pobjeći od sve teže situacije nastale zbog opasnog virusa koji proždire sve - pa i željezo.

Cijeli koncept Straya na papiru zvuči jako dobro. Fokus igre je mješavina avanture i 3D platforminga u kojem okretna životinja i njezin kibernetički pratitelj skaču po skoro nemogućim površinama, izbjegavaju neprijatelje i rješavaju niz logičkih slagalica. Precizni platforming, elementi avanture i tajnovit grad ispunjen strojevima zvuče super kao koncept, zar ne?

Problem je to što je debi BlueTwelve Studija odlučio uzeti jednostavniji koncept, trivijalizirati platformski dio i fokusirati se na činjenicu da u igri imate tipku posvećenu mijaukanju.

Kitty city

Ako ste fan mačaka, Stray će vas oboriti s nogu - glavni lik se kreće izuzetno realno, mijauče i ponaša se kao prava mačka. U sve je ubačena i velika količina slatkih stvari koje mačke rade, poput zabijanja glave u papirnate vrećice i neobičnih poza koje nastaju kad im stavite povodac - na koje inače odvaljuju mačkoljupci. Na sve ovo zalijepljena je priča o postapokalipsi i prirodi umjetne inteligencije koja nije, što bi se reklo, ni vrit ni mimo, no to nije toliko velik problem, jer je glavni lik zaštitno lice modernog interneta.

Razlog zbog kojeg nas je Stray skoro uspio uspavati od dosade pojednostavljen je akcijski dio. Glavni lik skače tako da dođe do ruba terena s kojeg nikako ne može pasti te, ako ste ga zakrenuli u određenom smjeru, dobije iksić na cilju i nakon pritiska na tipku precizno doskoči na drugu površinu. Da smo umjesto toga dobili sustav skakanja i platforminga koji traži malo ciljanja i odmjeravanja, igra bi predstavljala kakav-takav izazov. Ovako su slagalice za skakanje pretvorene u trivijalan x-festival s minimalnim rizikom i jednostavnim pristupom napravljenim za ljude koji ili nemaju reflekse ili ih ne žele koristiti.

  • +4
Stray Izvor: Screenshot / Autor: BlueTwelve Studio

Šarmantno, jednostavno i kreirano za ljubitelje mačaka

Šarmu igre doprinosi i vrlo maštovit dizajn koji lijepo dočarava cyberpunk estetiku i atmosferu. Zbog manjka konkretnog izazova, doduše, 'Stray' je trivijalan klikfest s elementima istraživanja, podnošljivom radnjom i produljenjem iskustva postignutim ustajalom premisom sakupljanja skrivenih predmeta.

Sigurni smo da velik broj ljudi jedva čeka zaigrati igru u kojoj kontroliraju slatkog četveronošca, no nama, nažalost, za osjećaj zabave treba malo više od glave u vrećici, beskonačno dosadnog skakutanja i tipke za mijaukanje. Ako želite izazovan akcijski platformer, ovdje ga nećete naći. Ako tražite imerzivnu i složenu avanturu, također predlažemo da tražite drugdje. Ako pak želite igrati igru u kojoj ste mačka - Stray je pun pogodak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony
  • Ime: Stray
  • Žanr: 'akcijska' avantura
  • Platforme: PS5, PC
  • Autor: BlueTwelve Studio
  • Izdavač: Annapurna Interactive
l>