tehno RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Intrigantna kombinacija igre strave i kartaške igre - odigrali smo Inscryption

27.10.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Najnoviji naslov tvorca ikoničkog Pony Islanda još je jedna subverzivna eskapada u kojoj svaki piksel priča priču i služi izgradnji fantastične atmosfere

Zarobljeni ste u maloj kolibi ispunjenoj bizarnim artefaktima, vani pada kiša i sve što čujete su kucanje sata i grmljavina. Nešto veliko i zlo je s vama, neprestano vas gleda svijetlim očima i - želi s vama zaigrati partiju karata.

Inscryption, najnoviji naslov majstora subverzivnih igara Daniela Mullinsa, kao i svi njegovi dosadašnji naslovi, višeslojna je avantura čiji svaki segment doprinosi velikoj priči. Igra u kojoj nastojite pobjeći iz kolibe što je dijelite s malicioznim stvorom krije bizarnu i intrigantnu paletu iskustava - od klasične horor avanture, preko popularnog žanra escape room, pa sve do roguelike uspješnica poput Slay The Spirea.

Igra je to koja se prije svega oslanja na vrlo solidne mehanike svoje osnovne premise - kartaške igre. Igrač u njoj koristi različite šumske životinje te, oslanjajući se na centralnu temu žrtvovanja, koristi manje zvijeri kako bi stvorio one jače i spustio život protivnika na nulu prije nego što on to napravi njemu. Vaš naoko nezaustavljiv protivnik tajnovito je biće čije oči prodiru kroz niz maski što ih stavlja u različitim segmentima igre, tamo gdje kartanje zamjenjuju kratkotrajni događaji u maniri drugih roguelite naslova.

Kao i svi žanrovski sunarodnjaci, Inscryption na samom startu objasni osnovne i jednostavne mehanike, no kasnije krene kopati dublje te kroz kriptične segmente i komunikaciju s drugim likovima gradi priču o kolibi, domaćinu i na koncu - vama samima. Nakon svake partije karata igrač se može prošetati sobom, razgledati predmete, otkrivati razne artefakte i pokušati shvatiti tko je sve zarobljen s njime. Svaka smrt, premda jeziva, vraća ga na prvo polje i uvodi nekoliko mehanika koje, kao i kod ostalih rogueliteova, malo olakšavaju sljedeći pokušaj.

Stvar je u detaljima

Ono što nas je najviše oduševilo kod Inscryptiona to je da, unatoč postupnim mehaničkim nadogradnjama, najveći užitak pruža u obliku saznanja koja smo sakupili tijekom igre. Sitni detalji poput kliješta koja se nalaze pokraj stola, igre s figuricama koje simboliziraju više nego što se čini, kao i likovi koje vam zbog uživanja u igri nećemo predstaviti, postavljaju temelje za daljnje istraživanje i motiv za dublje kopanje po misteriju kolibe. Kao i ostale Mullinsove igre, Inscryption ide puno dublje od osnovne premise te oslikava širu sliku nego što se na prvi pogled da zaključiti.

Atmosferu također podižu niz uživo snimljenih segmenata, iznenađujuća količina detalja skrivenih na najneočekivanijim mjestima i paleta boja koja uz vrlo jednostavan vizualni stil pomalo evocira sjećanja na stare avanture poput Mysta. Mullins je konstruirao cijeli naslov kao veliku slagalicu i to se da zaključiti sve od glavnog izbornika do odjavnih creditsa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Devolver Digital

Ako volite narativne igre i uživate u naslovima koji se igraju konceptom probijanja četvrtog zida, Inscryption je poslastica koju jednostavno ne smijete zaobići. Riječ je o horor kartaškoj igri koja seže puno dublje od pukog kartanja te potiče na razmišljanje o cjelovitoj priči koja se krije iza brvnare, iz koje nikad, ali nikad, ne smijete izaći.

Gejmerski umami

Jedini problem s igrom je to što, nakon što ju jednom završite, otkrivanje novih elemenata postaje zadatak, a ne izazov. Ako ste spremni na malo ponavljanja, to neće biti problem. Ako ste očekivali neprestanu rošadu iznenađenja, novi slojevi Inscryptiona mogli bi vam prilično dosaditi.

S druge strane, čak i da ga ne završite, ovaj naslov izvrstan je primjer unikatnog eskapizma - jedinstven gejmerski umami koji, premda nije prilagođen za stotine sati konzumacije, ostavlja izvrstan dojam pogotovo ako tražite igru koja je na koncu - drugačija od ostalih.

  • +4
Inscryption Izvor: Screenshot / Autor: Danel Mullins Games
  • Ime: Inscryption
  • Žanr: horor kartaški roguelite
  • Proizvođač: Daniel Mullins Games
  • Izdavač: Devolver Digital
  • Platforme: PC
>