apple predstavio

[FOTO] Stigli su: Pogledajte kako izgledaju novi iMac i iPad Pro, a tu je i pametni privjesak o kojemu se dugo pričalo

21.04.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Apple je u sklopu digitalne prezentacije predstavio niz novih uređaja, na čelu s iMacom pogonjenim Appleovim procesorom M1

Appleova prva službena prezentacija u 2021. donijela je nekoliko jako zanimljivih noviteta. Ne samo da smo vidjeli novi Mac, već i poboljšani iPad Pro s pametnim privjeskom koji se najavljuje već godinama.

iMac

  • +22
iMac M1 i iPad Pro 2021. - Apple event 20. 4. 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Novi iMac je, kao što smo i očekivali, bio glavna zvijezda prezentacije. Najnoviji model dijagonale 24 inča po dimenzijama je svega malo veći od dosadašnjeg 21,5-inčnog te dolazi u nekoliko jako lijepih pastelnih boja, uključujući ljubičastu, koju je Apple odlučio aplicirati i na iPhone 12 i iPhone 12 mini.

Ljubičasti iPhone 12 i iPhone 12 mini Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Pored vedrih boja, tu je puno tanji dizajn, premda uređaj i dalje dolazi s prepoznatljivom 'bradom'. Apple iMac, doduše, donosi još jedan, možda najbitniji novitet - pokreće ga Appleov čip M1 koji, kaže američki proizvođač, pruža bolje performanse od konkurentskih procesora x86 te usput proizvodi puno manje buke i topline - čak 50 posto manje od prošlog modela.

Uređaji će, na izabranim modelima, stići sa senzorom za otisak prsta i 1080p kamerom za FaceTime. Startna cijena računala bit će 1299 dolara (oko 13.000 kuna), a bit će dostupni od 20. travnja.

iPad Pro

Nakon što je Apple 2020. predstavio novi iPad Air, iPad Pro je ostao u nekoj vrsti limba - osim ako ste trebali Face ID i prikaz ProMotion koji podržava frekvencije do 120 Hz, nije postojao razlog zašto kupiti novi iPad Pro. Manje od godinu kasnije kompanija ga je nadogradila kako bi ga izdvojila pored jeftinijih i šarenijih modela: 11-inčni i 12,9-inčni uređaji tako će u novoj generaciji doći s čipom M1 - istim procesorom koji pokreće njihova najmoćnija računala. Također će 12,9-inčni model imati puno bolji mini LED prikaz s 2596 lokaliziranih zona za zatamnjenje, omjerom kontrasta 1.000.000:1 i svjetlinom do 1000 nita.

Ove značajke koje podsjećaju na OLED dolaze bez opasnosti za 'zapečenu' sliku. Ostale spomena vrijedne značajke uključuju podršku za 5G i Thunderbolt. Oba modela dolaze na tržište 30. travnja po cijeni od 799 dolara za 11-inčni uređaj ili 1099 dolara za 12,9-inčni model.

AirTags

  • +4
Apple AirTags Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Nakon prilično puno iščekivanja Apple je predstavio dugo najavljivane pametne privjeske AirTags. Uređaji će doći na tržište 30. travnja, a koštat će 29 dolara po komadu ili 99 dolara za četiri privjeska.

Ako imate iPhone s ugrađenim čipom U1 poput iPhonea 11 ili iPhonea 12, alat za precizno traženje vodit će vas do vašeg izgubljenog predmeta i to uz pomoć proširene stvarnosti. Kako mu se približavate, uređaj će prikazivati vizualne informacije koje će vas uputiti do cilja.

Za sve vlasnike starijih iPhonea AirTags će raditi preko Bluetootha, što znači da ćete uz pomoć mreže Find My moći otkriti načelnu lokaciju privjeska. U tom je slučaju moguće aktivirati Lost Mode, koji će nekome dati do znanja da tražite određenu stvar ako svoj iPhone dovede dovoljno blizu privjeska. Apple će osigurati korisničku privatnost izmjenjivim identifikacijskim kodovima privjeska i detekcijom njegova neželjenog otkrivanja.

  • +3
Apple event 20. 4. 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia