iOS 14.5

Apple potiho najavio dolazak novog iOS-a, zna se i datum, ali i što novo dolazi

21.04.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Američki je proizvođač tijekom prezentacije digitalnog privjeska spomenuo i dugo najavljivanu nadogradnju softvera za iPhone i Apple Watch. Nadogradnje bi trebale biti dostupne idući tjedan

Apple je u sklopu objave za medije spomenuo skorašnji dolazak nove verzije iOS-a. Netom najavljeni digitalni privjesak AirTag spomenut je u kontekstu kompatibilnosti sa iOS-om 14.5 koji, podsjećamo, čekamo već nekoliko mjeseci. iOS-u će se pridružiti watchOS 7.4 i macOS 11.3, prenosi Verge. S obzirom da privjesak dolazi 30. travnja, softver bi trebao biti dostupan u otprilike istom vremenskom prozoru.

  • +4
Apple AirTags Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iOS 14.5 će u tandemu s ostalim nadogradnjama za AirTags uvesti i dugo očekivani App Tracking Transparency, značajku prema kojoj kompanije moraju pitati korisnike iPhonea dozvoljava li im se korištenje podataka za reklamne svrhe. Značajku je Apple najavio prošle godine te je, naravno, naišao na prilično žustar otpor niza kompanija, uključujući i Facebok (čija većina zarade dolazi iz trgovanja korisničkim informacijama).

Facebook je u to vrijeme naglasio da će najveću štetu pretrpjeti mali poduzetnici koji najviše beneficiraju od reklamnog praćenja.

iOS 14.5 također uvodi nekoliko inkluzivnih značajki poput mogućnosti mijenjanja glasa Siri, kao i nove boje kože za neke emotikone. Još jedna značajka vrijedna spomena je i prepoznavanje preferiranih aplikacija za reprodukciju zvuka. Nažalost, još ne možemo birati Spotify kao glavnu aplikaciju za slušanje glazbe, no drago nam je da Apple ide u tom smijeru.

  • +3
Apple event 20. 4. 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Ova značajka možda neće doći u finalnu verziju softvera. Što se konkretnog datuma dolaska iOS-a 14.5 tiče, Apple, kao ni do sad, nije precizirao što znači da će korisnici iPhonea jednostavno morati pričekati. Ono oko čega smo sigurni, doduše, je da će softver zbog dolaska novog hardvera na uređaje stići tijekom idućeg tjedna.