opterećenje očiju

Zamagljen vid, glavobolje... Možda patite od sindroma računalnog vida, evo kako ga prepoznati

21.04.2021 u 06:56

Bionic
Reading

Ako svaki dan provodite više sati gledajući u zaslone, opteretit ćete oči, što će dovesti do vrlo neugodnih posljedica koje se, ukoliko ne pripazite, mogu negativno reflektirati na vaše zdravlje

Ako često provodite vrijeme pred računalom, postoji šansa da ste osjetili sindrom računalnog ekrana (CVS). Riječ je o naprezanju oka uzrokovanim produljenim korištenjem digitalnih ekrana. Ukoliko niste stopostotno sigurni u to da imate sindrom računalnog vida, razmislite o tome jeste li tijekom dana osjetili neke od ovih simptoma nakon što ste koristili računalo dulje od tri sata.

Tipični simptomi sindroma računalnog vida

  • Nadražene oči: u početku možete osjećati nešto poput grebanja oka, a kako se stanje pogoršava, možda čak i nešto poput gorenja te crvenilo. Ovo znači da su vam oči isušene.
  • Bol u vratu i ramenima: uz sve gori vid, tijelo će se automatski prilagoditi kako biste bolje vidjeli, što dovodi do lošeg držanja i lošeg utjecaja na vrat, ramena, pa čak i leđa.
  • Zamagljenje vida: slike i tekst na ekranu možda će izgledati nejasno - možda ćete ih vidjeti i dvostruko. Ukoliko je krivac za to računalo, odmorite se i problem bi trebao proći.
  • Umorne oči: u najblažim slučajevima ovaj problem nastaje gledanjem u jednu točku i ograničenim spektrom kretanja oka - može predstavljati poteškoće dok gledate neki detalj, pogotovo ako se taj detalj usredotočuje s jedne udaljenosti na drugu. Kontinuirano naprezanje može uzrokovati bol u očima.
  • Vrtoglavica i glavobolja: ovo su znakovi da se naprezanje očiju pretvorilo u nešto ozbiljnije. Trebali biste otići liječniku ako glavobolje ili vrtoglavica traju dulje od jednog dana.

Moguća rješenja

Prije nego što nabrojimo potencijalna rješenja, naglasit ćemo da ako zanemarite prve znakove, svejedno je moguće zaliječiti taj sindrom, no proces oporavka traje dulje.

Naprezanje očiju je u većini slučajeva privremeno i nestaje čim prestanete koristiti računalo ili mobilne uređaje. U blagim slučajevima mogli biste se bolje osjećati nekoliko sati kasnije ili tijekom sljedećeg jutra. Što se starijih osoba tiče, za potpun oporavak trebat će im više vremena. Za trenutno olakšanje možete koristiti kapi za oči. Računala uzrokuju suhe oči jer vjerojatno manje trepćete prilikom gledanja u zaslon. Također pazite na razinu vlage u prostoriji jer suh zrak isušuje oči. Stručnjaci napominju da je idealna vlažnost zraka između 30 i 50 posto.

Za dugoročnije olakšanje uvijek se pridržavajte pravila 20-20-20. Svakih 20 minuta pronađite objekt udaljen najmanje šest, a idealno 20 metara i gledajte u njega najmanje 20 sekundi.

Obratite pažnju na položaj računala

Jeste li razmišljali o tome da vam najveće probleme zadaje zaslon vašeg računala? Minimalna udaljenost ekrana od očiju trebala bi iznositi nešto više od 50 centimetara, pa poravnajte pogled s vrhom monitora i, po mogućnosti, gledajte ga prema dolje umjesto prema gore. Također pripazite na svjetlinu zaslona - ako je svjetliji, lakše ćete se moći usredotočiti na njega. Ako imate problema s gledanjem u tekst, povećajte slova i smetnje bi mogle prestati.

Za kraj, dobro razmislite o naočalama za računalo. Riječ je o naočalama sličnima onima za čitanje, s time da je ovima cilj olakšati gledanje u ekran uz manje naprezanja. Razlog za to što se koriste za gledanje zaslona veća je doza dioptrije za srednju udaljenost u odnosu na standardne leće, kao i pojačani antirefleksivni sloj za udobniji vid pri radu i smanjeno naprezanje očiju.

Kratka verzija

Sindrom računalnog vida obično pogađa ljude koji puno koriste digitalne zaslone. Ono može uzrokovati širok spektar simptoma, uključujući:

  • umorne oči
  • glavobolje
  • nadražene oči
  • zamagljen vid.

Da biste spriječili opterećenje vida, odmarajte oči svakih 20 minuta. Aranžirajte radnu površinu da biste smanjili refleksiju i konačno - češće trepćite i koristite kapi za oči.

Ako nosite naočale, ugovorite susret s optičarom da biste provjerili dioptriju. Konačno, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom ako simptomi potraju ili se pogoršaju.