SVIJET SMARTFONA

Uskoro dolazi Samsung Galaxy S22: Ovo je sve što znamo o novoj seriji Samsungovih flagshipa

08.02.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Od špekulacija o hardverskim značajkama do predloženih cijena uređaja, ovo je sve što znamo o najnovijem smartfonu poznatog korejskog proizvođača

Samsung će u sklopu virtualne prezentacije Unpacked i ove godine predstaviti najnovije predstavnike premijske linije smartfona. Galaxy S serija je poznata po tome da u sebi ima apsolutno najbolje komponente kojih se korejski proizvođač mogao sjetiti, s time da ovaj put očekujemo i veliku promjenu kojom ćemo se, među ostalim, oprostiti od mnogima omiljene serije Note te njezine najpopularnije značajke pripisati najskupljem modelu iz serije Galaxy S.

Što očekivati?

Govorimo, naravno, o Samsung Galaxyju S22 Ultra, proverbijalnom titanu među Androidima koji, pored vrlo moćnog 4 nanometarskog procesora (koji će opet po podrijetlu biti segmentiran među Amerikom i ostatkom svijeta), nudi i jednu stvar po kojoj ste s druge strane lokala mogli vidjeti da netko ima Samsung Galaxy Note - olovku S Pen. Kad smo već kod procesora, spomenimo informacije koje je pružio insajder Dohyun Kimu koji tvrdi da ćemo u Europi mogli dobiti procesor iz ADM-a dok će Amerikanci dobiti Qualcomm. Razlog za to što nam je najnoviji Galaxy također zanimljiv uvođenje je tehnologije Ray tracing u mobilne uređaje - novi smartfon bi, bar što se grafike tiče, mogao naglavačke okrenuti svijet mobilnog gejminga.

  • +5
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Premda je Samsung 2021. na mala vrata najavio da uvođenjem funkcionalnosti digitalnog pisala u 'standardnu' Galaxy S seriju polako šalje Note u starački dom, ove godine bismo mogli vidjeti sveobuhvatnu adaptaciju primarne značajke 'Galaxyja za najveće fanove'. Na žalost onih koji su se nadali da će S Pen, kao što najavljuju insajderi, dobiti posvećen silos u većini novih smartfona, izgleda da će rupica za olovku krasiti samo najbolji uređaj - Ultru.

Stižu poboljšanja

Što se ostalih specifikacija tiče, tu imamo najavu o novim kamerama, boljem ekranu i poboljšanom staklenom kućištu. Samsung je vrlo ponosan na svoje panele te će ove godine vrlo vjerojatno poboljšati njihove značajke, ubacivši nekoliko stotina nita na već blještav Super AMOLED zaslon. Što se dijagonala tiče, Ultra će navodno doći sa 6.8 inčnim QHD panelom brzine osvježenja od 120 Hz. Ostali uređaji, Galaxy S22 i Galaxy S22 Plus, doći će sa zaslonima od 6.1 i 6.6 inča u FHD rezuluciji.

S22 i S22 Plus modeli će, kao što to obično ide, stići sa malo utišanim specifikacijama koje će omogućiti nižu prodajnu cijenu, ali će, kao i najskuplji model, tehnologškim novitetima pokušati navući vlasnike prijašnjih Galaxy modela na manje ili više odvažnu nadogradnju.

Kamere i cijene

Izbočine za stražnju kameru će na najskupljim modelima činiti senzor od 50 MP (GN5) u glavnom objektivu, 12 MP u ultra širokom objetkivu sa trostrukim optičkim povećanjem, kao i senzorom od 10 MP. Kao i prošle godine, najmoćnije kamere doći će u Ultra model koji, pored manjka pozadniskog okvira, dolazi sa čak 5 senzora: na pozadini ima glavni objektiv od 108 MP, ultra širokokutni objektiv od 12 MP, dva teleobjektiva od 10 MP (f/2.4 i f/4.9) te laserskim senzorom za dubinu. Što se cijena tiče, tu se očekuje 850, 1050 i 1250 eura za S22, S22 Plus i S22 Ultra.

Kako gledati?

Naravno, sva ova nabrajanja mogla bi pasti u vodu ako insajderske informacije nisu točne. Kako bismo stopostono bili sigurni u ono što je Samsung priredio, morat ćemo se pridružiti videoprijenosu 9. veljače u 16:00 kad će kompanija službeno prezentirati sve najnovije uređaje. Prijenos ćemo moći pratiti putem YouTubea i službene stranice Samsung.