tehno RECENZIJA

[FOTO] Nokia je nedavno predstavila tablet T20 - evo što nam je pokazao na testiranju

03.11.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Nokijin debitant u polju tableta s Androidom dolazi s nekoliko vrlo ugodnih iznenađenja i nekoliko očekivanih kompromisa

HMD Global i njihova Nokia uspješno su se etablirali kao brend koji proizvodi smartfone za sve kalibre štedljivih korisnika. Njihova filozofija kalkuliranog kompromisa protegnula se u još jedan sektor - tablete - i to s iznenađujuće dobrim rezultatima.

Prvi dojmovi i specifikacije

Njihov najnoviji i, tim rečeno, prvi tablet punog imena Nokia T20 kompaktan je i pola kilograma težak komad aluminija i stakla koji uz elegantan dizajn donosi vrlo poželjne funkcije. Njegov ravan IPS ekran rezolucije 1200 puta 2000 piksela te dijagonale od 10,4 inča napravljen je tako da izdrži malo grublji tretman u rukama mlađih korisnika.

  • +4
Nokia T20 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Robusnost uređaja nadopunjuje kućište od brušenog aluminija koje sa zaslonom štiti unutrašnje komponente od prašine i blagog močenja vodom. Dolazi sa stereo zvučnicima, ulazom za slušalice i dva seta kamera: selfi kamerom od 5 MP i stražnjom kamerom od 8 MP. Nepotrebno je napominjati da su upravo ove dvije komponente neke od najlošijih stvari na tabletu, što znači da kupnjom T20 skoro sigurno nećete dobiti nadogradnju u odnosu na ono što već imate u smartfonu.

Što se unutrašnjosti uređaja tiče, T20 pokreće osmerojezgreni procesor Unisoc T610 i predstavlja drugi velik kompromis. Naime to nije uređaj na kojem ćete pokretati zahtjevne igre i aplikacije, već je više prilagođen surfanju i laganim aktivnostima poput gledanja videa i pregledavanja e-maila. Štedljiv procesor kompenzira moćna baterija od 8200 mAh koja garantira 10 do 12 sati besprekidnog rada te podržava brzo punjenje od 15 W (uz uređaj dolazi punjač od 10 W). Za kraj, uređaj dolazi s proširivom zapremninom od 32 ili 64 GB memorije.

Korisničko iskustvo

Iskustvo korištenja uređaja je, unatoč brojkama na listi komponenti, vrlo ugodno. Surfanje je brzo i elegantno, ekran je svijetao i kontrastan, a sučelje čisto i čitko. Ono što nas je također ugodno iznenadilo dvije su vrlo korisne značajke: Family Link i Google Kids Space. Link omogućava ograničavanje dostupnog vremena na tabletu, dozvoljava blokiranje određenih aplikacija pomoću drugih uređaja, kao i dodavanje aplikacija koje preporučuje učitelj u školi. Kids Space, za to vrijeme, pretvara T20 u tablet skrojen za klince - nudi im aplikacije, knjige i videa prilagođene zabavi i obrazovanju mališana.

Nokia T20 je, uzmemo li sve u obzir, uređaj napravljen za štedljivog roditelja kojem je kupovina skupljih tableta poput iPada ipak malo previše. Riječ je o tablet računalu koje je, unatoč svojim ograničenjima, izvrsno rješenje za surfanje, čitanje knjiga i gledanje videa. Da, možda se na njemu nećete moći igrati onako kako ste očekivali ni nacrtati svoje sljedeće remek-djelo (tablet ne podržava aktivne digitalne olovke), no s obzirom na cijenu od oko 1600 kuna, zbilja ne vidimo problem s time.

Ovaj tablet, bez dvojbe, sve svoje nedostatke i prednosti stavlja u prvi kadar. Riječ je o nepretencioznom i vrlo lijepom obiteljskom uređaju koji je jednostavno koristiti te koji dolazi s čistim Androidom 11 i višegodišnjim softverskim jamstvom. Ako tražite tablet računalo koje elegantno izvršava sve gore navedene zadatke, Nokia T20 predstavlja solidno rješenje koje vas neće opaliti po džepu.

  • Ime: Nokia T20
  • Proizvođač: HMD Global
  • Materijali: brušeni aluminij, staklo
  • Ekran: 10,4 inča IPS LCD 1200 piksela puta 2000 piksela
  • Stražnja kamera: širokokutna kamera 8 MP
  • Prednja kamera: širokokutna kamera 5 MP
  • Procesor: Unisoc T610
  • Memorija: 32 GB i 3 GB RAM, 64 GB i 4 GB RAM, proširivo
  • Baterija: Li-Po 8200 MAh, podrška za brzo punjenje do 15 W
  • Platforma: Android 11