TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo Smart Watch M9 Light: Izdržljiv, vodootporan i pomalo običan

30.12.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Tražite li pametni sat s osnovnim funkcionalnostima za praćenje tjelesnih aktivnosti i pritom ne želite potrošiti više od 300 kuna, M9 Light ima sve što trebate

Smart Watch M9 Light ima poveću tipku u gornjem dijelu desnog brida, kojom možete doći do glavnog zaslona u bilo kojem trenutku, obrub s brojčanikom (s brojkama u rasponu po 15 minuta), u kojem su četiri matice za koje nisam siguran imaju li drugu funkciju osim estetske.

  • +7
Pametni sat MeanIT Smart Watch M9 Light Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Uz magnetni priključak za punjenje, na stražnjoj strani naći ćete senzore pomoću kojih M9 prati vašu tjelovježbu, sport, spavanje i druge fizičke aktivnosti, kao i mjeri broj otkucaja srca, razinu krvnog tlaka i zasićenosti krvi kisikom...

U pratećoj opremi su kabel za punjenje s magnetnim priključkom i crni gumeni remen širine 22 milimetra. Remen prvih sat-dva bio dosta krut, skoro pa neugodan za nošenje. Kasnije se opustio i bolje prilagodio zapešću.

No, sam sat nije prevelik, niti pretežak. Brzo sam se naviknuo na njega. A i ne izgleda loše, ako volite taj pomalo industrijsko-brutalistički pristup dizajnu.

Zaslon je solidan. Slika je jasna i oštra, dobro je pregledan iz raznik kutova i nešto slabije vidljiv pod izravnim svjetlom. Ali, dijeli isti problem s modelima M9 Sport i M20 Termo - responzivnost je razmjerno niska, u pojedinim situacijama blizu frustracije.

Potegnete li prstom prema dolje pojavit će se datum, vrijeme, stanje baterije i veze sa smartfonom te niz dugmadi - za isključivanje, pristup sportskim profilima, štoperica, regulaciju razine svjetline...

Među njima je i sličica zupčanika koja daje naslutiti kako vodi do postavki, ali će umjesto togaotvoriti izbornik u kojem su na prvim pozicijama značajke za praćenje spavanja, mjerenje krvnog tlaka i razine kisika u krvi.

Potez na desno otvara pristup obavijestima, na lijevo broju prijeđenih koraka, a prema gore mjerenju pulsa, (opet) broju prijeđenih koraka, prečici do pripremljenih profila, štoperici i nizu drugih postavki.

Ukupno je na raspolaganju osam profila sportskih aktivnosti: trčanje, biciklizam, košarka, nogomet, tenis, plivanje, penjanje - golf.

M9 Lite je vodootporan (IP67), pa s njim možete u bazen ili pod tuš, iako trebate izbjegavati vrelu i slanu vodu, kao i zaranjanje na dubine veće od metar-dva.

Može vas vibracijom obavijestiti o pristigloj poruci ili pozivu. Tu sam značajku razmjerno brzo isključio jer je prilično glasna, a nema načina kako ju stišati. No, pretpostavljam da bi mogla dobro poslužiti ljudima oštećenog ili slabijeg sluha.

Može pratiti i vaše spavanje, iako sam stekao dojam kako nije pritom naročito precizan jer je u više navrata dulje mirovanje u krevetu uračunao u ukupno vrijeme provedeno u snu.

Također ga možete upotrijebiti za aktiviranje kamere na povezanom smartfonu, kao i pri pronalasku smartfona kad ga zagubite.

Na raspolaganju su tri osnovna lica sata i više dodatnih, među kojima je i nekolicina prigodno blagdanskih.

Do njih dolazite putem besplatne prateće aplikacije DaFit (Android, iOS), koja je ujedno i jedina s kojom možete koristiti M9 Lite.

Baterija je gubila na kapacitetu između osam i deset posto dnevno, uglavnom uz umjereno i povremeno pojačano korištenje te stalnu povezanost Bluetoothom sa smartfonom.

U takvom bi režimu, dakle, mogla potrajati desetak dana. Napunio sam ju na svom laptopu za nešto više od sat vremena.

Trebate li kupiti Smart Watch M9 Light?

Tražite li pametni sat s osnovnim funkcionalnostima za praćenje tjelesnih aktivnosti i pritom ne želite potrošiti više od 300 kuna, M9 Light ima sve što trebate.

Kao prednosti mogu istaknuti vodootpornost, razmjerno izdržljivu bateriju i jednnostavno povezivanje sa smartfonom, kao i mogućnost mjerenja pulsa i krvnog tlaka.

S druge strane, responzivnost zaslona je slaba točka, raspolaže s manje mogućnosti nego drugi modeli, a i remen bi mogao biti kvalitetniji. Ali, za tu cijenu može se na ponešto i zažmiriti.

Osobno bih radije izdvojio par stotina kuna više za M9 Sport ili M20 Termo. No, to je već pitanje potreba, želja i ukusa.

Smart Watch M9 Light - ključne specifikacije

Težina: 50 grama

Kućište: metal, plastika

Promjer: 46 mm

Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), osjetljiv na dodir

Povezivost: Bluetooth Senzori: tjelesna temperatura, temperatura kože, otkucaji srca, razina kisika u krvi, krvni tlak, brzinomjer, žiroskop

Ostalo: vibriranje, upravljanje kamerom; izmjenjiva lica sata; otporan na vodu (IP67)

Baterija: 170 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska

Cijena: 299 kuna

Ustupio: Intelkom