TEHNO RECENZIJA

[FOTO] Isprobali smo MeanIT Smartwatch M30 Lady: Zanimljiv tek kao modni dodatak

24.01.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Pametni sat domaćeg distributera mogao bi vam biti zanimljiv ako ste u potrazi za jeftinijim pametnim satom koji će primarno služiti kao modni dodatak, pa tek potom za sve ostalo

Sudeći po nazivu, MeanIT Smartwatch M30 Lady pametni je sat namijenjen prvenstveno pripadnicama ljepšeg spola.

Dizajn prati tu odrednicu - sat je naglašeno gladak i okrugao, bez izrazito oštrih rubova i bridova, nježne zagasito roza boje kućišta i prateće narukvice širine 20 milimetara (koju je moguće zamijeniti drugom). Šteta što se isto ne može reći i za funkcionalnosti, ali o tom nešto više malo kasnije.

Posred desnog brida poveća je tipka koja služi za uključivanje uređaja i povratak na početni zaslon u navigaciji.

Potez prstom po početnom zaslonu prema dolje otvorit će izbornik s QR kodom za preuzimanje prateće aplikacije, postavkom razine svjetline zaslona, značajkama Ne ometaj i Pronađi moj uređaj te izbornikom za postavke u kojem su lica sata (Teme), mogućnost odabira odgode gašenja zaslona (do 15 sekundi) i informacije o sustavu.

  • +9
MeanIT Smartwatch M30 Lady Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Uz to ćete ovdje naći prikaz točnog vremena, datuma, stanje baterije i indikator je li M30 Lady povezan Bluetoothom s drugim uređajem.

Potegnete li s početnog zaslona na desno ili lijevo dobit ćete redom mogućnost mjerenja krvnog tlaka, broja otkucaja srca i zbirni pregled broja prijeđenih koraka, potrošenih kalorija i kilometražu.

Potez prema gore dovest će ponovno do upravo opisanih značajki. Nastavite li listati, pojavit će se izbornici za sport (trčanje, penjanje, hodanje, nogomet, košarka, stolni tenis, badminton i plivanje), praćenje spavanja, obavijesti, štopericu, odbrojavanje i, ponovno, postavke.

Straga pri vrhu je magnetni priključak za punjenje, dok su senzori smješteni u sredinu.

Solidan zaslon

Iako je 'ženski', M30 Lady nije bitno manji od prethodno recenziranih modela iz serije meanIT (poput, primjerice, M9 Light), a s njima dijeli još neke osobitosti.

Nije prevelik, niti pretežak. Gumeni remen je mekan i ugodan pri nošenju, mada bi mogao poticati znojenje pri višim temperaturama. Fizička tipka ne bocka pri nošenju, niti zapinje za odjeću.

Zaslon je svijetao, jasan i oštar, dobro pregledan iz raznih kutova. Pri korištenju na otvorenom vjerojatno ćete trebati podići razinu osvjetljenja kako bi bio vidljiviji i čitljiviji (čime ćete ujedno i više opteretiti bateriju).

Nešto je responzivniji u odnosu na modele M9 Sport, M9 Light i M20 Termo, ali i dalje bi dobro došao jači oleofobni sloj.

M30 Lady moguće je aktivirati pokretom ruke, iako to ne uspijeva baš svaki put, a ponekad će se aktivirati i kad to ne želite. Otporan je na vodu (IP67), što znači kako s njime možete bez problema pod tuš i u bazen.

Čemu treća aplikacija?

Umjesto postojeće aplikacije Da Fit za M30 Lady morate preuzeti posve novu aplikaciju F Fit. Da, morate - ako postoji način kako povezati ovaj uređaj s aplikacijom Da Fit, nisam ga uspio pronaći.

Aplikacija F Fit također je besplatna, ali nije jasno zašto u Intelkomu korisnike tjeraju na preuzimanje i instalaciju još jedne aplikacije ako ona pritom ne samo što ne donosi ništa novo već niti ne nudi značajke potrebne i korisne dijelu populacije kojem su nominalno namijenjene.

Naime, M30 Lady nije opremljen za praćenje menstrualnog ciklusa i sličnim specifično ženama potrebnim funkcionalnostima. Zanemarimo li izgled, M9 Light nudi iste značajke (pa i pokoju više) za sto kuna nižu cijenu.

Usput, to je treća aplikacija koju treba preuzeti kako bi koristili satove meanIT. Mimo već spomenutih F Fit i Da Fit, prateća aplikacija za M9 Light bila je FitCloudPro.

Ne vidim svrhu, smisao i naročitu korist za krajnjeg korisnika pa preporučam nadležnima u Intelkomu da uvedu malo reda i svedu broj aplikacija na minimum (poželjno jednu) za sve svoje uređaje.

Baterija za tjedan dana

Uz to, aplikacija F Fit nije niti lokalizirana na hrvatski jezik i praktički je beskorisna ako niste spremni dozvoliti joj stalni rad u pozadini jer se odbija redovno sinkronizirati dok to ne učinite.

A i obavijesti su tako namještene da će vas pametni sat stalno upozoravati kako su, primjerice, Facebookov Messenger ili WhatsApp aktivni, primali poruke ili ne.

Možete ju upotrijebiti za promjenu lica sata (možete postaviti i vlastitu fotografiju), namještanje postavki obavijesti i alarma, stalno praćenje broja otkucaja srca, aktiviranje sata pokretom zgloba, pronalaženje povezanih uređaja te daljinski upravljač za fotografiranje povezanim mobitelom, između ostalog.

Također je moguće povezati se s prijateljima kako bi mogli pratiti njihove podatke o kretanju, spavanju i tome slično.

Baterija uz umjereno korištenje može potrajati oko tjedan dana bez punjenja. Za punjenje od nula do sto posto kapaciteta putem računala trebat ćete izdvojiti oko sat vremena.

Trebate li kupiti Smart Watch M30 Lady?

M30 Lady mogao bi vam biti zanimljiv ako ste u potrazi za jeftinijim pametnim satom koji će primarno služiti kao modni dodatak, pa tek potom za sve ostalo.

Dobit ćete vodootporan uređaj s izdržljivom baterijom, solidnim zaslonom i osnovnim funkcionalnostima za praćenje zdravstvenog stanja i tjelesnih aktivnosti (ali ne i onima specifično namijenjenim ženama).

Smart Watch M30 Lady Light - ključne specifikacije

Težina: 44 grama

Kućište: metal, plastika

Promjer: 43 mm

Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), osjetljiv na dodir

Povezivost: Bluetooth

Senzori: otkucaji srca, krvni tlak, brzinomjer, žiroskop

Ostalo: vibriranje, upravljanje kamerom; izmjenjiva lica sata; otporan na vodu (IP67)

Baterija: punjiva, nezamjenjiva, litij-ionska

Cijena: 399 kuna

Ustupio: Intelkom