tehno RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Savršena karika između smartfona i 'velikog' tableta: Isprobali smo novi iPad mini

28.10.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Najnoviji predstavnik Appleove linije kompaktnih tablet računala ispunjava hrpu korisničkih kriterija - na vrlo neobičan način

Nakon što je Apple konačno predstavio sav asortiman novih uređaja koje će stavljati na najistaknutije police sve do jeseni iduće godine, jedini uređaj koji nas je, poreda iPhonea 13, najviše zanimao je novi iPad mini. Prva stvar koja nas je privukla njegov je dizajn. Riječ je o vizualnom jeziku kojeg Apple gura kroz sve novije uređaje - solidan, kockasti stil inspiriran iPhoneom 4 koji, u slučaju iPada mini, dolazi u obliku aluminijskog kućišta i prednjeg panela od čvrstog stakla.

Korištenje

Osjećaj držanja novog 8.3 inčnog tableta u ruci je prirodan i minimalistički. Ne radi se o pretjerano teškom uređaju, ikone su zahvaljujući solidnom IPS ekranu vrlo jasne i vidljive, a brzina rada je uz pomoć novog čipa A15 više nego zadovoljavajuća. Novi tablet također dolazi sa podrškom za Apple Pencil druge generacije koji se uparuje i povezuje preko magnetskog konektora na duljem bridu uređaja te pruža sve finese kao i pri radu na skupljoj seriji Pro. Tipke za glasnoću i biometrija ovaj su put smještene na kraću stranu uređaja i na njih se je vrlo lako priviknuti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina/Matej Grgić

iPad mini protiv svih ostalih

Sve u svemu, iPad mini bi se na prvi pogled mogao opisati kao savršeno rješenje za korisnike tableta koji žele Apple iPad, samo manji. Tu, doduše, nailazimo na prvu bitnu stvar - iPad mini košta oko 700 kuna manje od prošlogodišnjeg iPada Air koji i dalje spada među Appleove najbolje proizvode te nudi ekran od luksuznih 10.5 inča, kao i priključak za slušalice.

Druga stvar kod iPada minija je sama veličina ekrana koja, premda radi savršeno za stvari poput čitanja ili konzumacije medija, u velikom broju situacija funkcionira kao reducirana verzija ostalih tableta. Najbolji primjer, recimo, predstavlja tipkovnica koja, ako ju izvučete u vodoravnom položaju, zbog veličine prekriva dvije trećine ekrana.

Widgeti su, recimo, manji nego na iPhoneu 13 Pro, dok se neke stranice, zbog neobičnog formata tableta, unutar Safarija malo čudno skrolaju. Konačno, tu je i baterija koja je zbog dimenzija uređaja manja nego kod skupljih modela, što se jako da zapaziti tijekom korištenja. Nama je, primjerice, pri osrednjem korištenju iPad mini znao izdržati oko dan do dan i pol, što je sasvim dovoljno - ali je i dalje manje nego kod većih modela.

A što je s gejmingom?

Unatoč svemu navedenom, novi iPad mini je i dalje izvrstan komad hardvera - ne zbog hardverskih performansi ili baterije, već zbog činjenice da je riječ o jednom od najbolje dizajniranih i primjenjivih tableta na tržištu. Gejming na novom tabletu iz Applea je apsolutan užitak, s obzirom da dijagonala ekrana od 8.3 stoji na savršenoj sredini između iPhoneovih 6.7 i iPadovih 10.5 inča. Prenosivost tableta je također nešto što nas je apsolutno oduševilo - jednostavno nismo znali koliko nam iPad mini treba u svakodnevnom životu dok ga nismo počeli koristiti - uređaj je savršena karika između smartfona i 'velikog' tableta.

Osjećaj pri korištenju ove minijaturne Appleove uzdanice također je iznenađujuće solidan - tablet je taman toliko velik da ne smeta u džepu ili torbi, a dovoljno moćan da nudi dovoljno snage, svestranosti i veličine za ugodniju konzumaciju sadržaja, rad u aplikacijama i česte FaceTime pozive.

Pitanje za kraj

Ako bismo na koncu priče trebali odlučiti kojem bismo kadru korisnika najradije preporučili novi iPad mini, onda je to osobama koje ne traže ni tablet niti smartfon, već nešto između - svojevrsnu nadopunu kućnog arsenala ekrana koju mogu pokupiti u hodu bez brige kakvu za sobom povlači korištenje težih i većih ili manjih i nepreglednijih uređaja.

Appleovo praktično rješenje je brzo, kvalitetno, elegantno, lijepo, praktično i skupo. Na vama samo ostaje postaviti si pitanje jeste li sigurni da znate što od njega točno tražite?

  • +10
iPad mini Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić
  • Ime: iPad mini
  • Proizvođač: Apple
  • Materijali: Aluminij, staklo
  • Operativni sustav: iPadOS 15
  • Ekran: IPS Liquid Retina 8.3 inča
  • Zapremnina: 64 GB, 256 GB
  • Čipset: A15
  • Zvučnici: 4
  • Stražnja kamera: 12 MP, širokokutna, PDAF
  • Ulazi: USB - C
  • Baterija: 10 sati
  • Cijena: od 4759 kn (WiFi model, 64 GB)
  • Ustupio: iStyle
>