TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo jeftini pametni sat koji vam može izmjeriti temperaturu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 15.11.2020 13:37
  • Objavljeno 15.11.2020 u 13:37
Smart Watch M20 Termo

Smart Watch M20 Termo

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Smart Watch M20 Termo nudi bateriju koju nećete morati puniti svaki drugi ili treći dan, tipke koje će vam olakšati navigaciju i razmjerno neutralan dizajn, ali i značajku zanimljivu za ova pandemijska vremena

S promjerom od 46 milimetara i općenito ozbiljnijim izgledom Smart Watch M20 Termo vjerojatno je više namijenjen muškoj nego ženskoj publici. U paketu s njim dolazi gumeni remen od 22 mm kojeg je moguće zamijeniti i kabel za punjenje.

Nije prevelik i ugodan je za nošenje. Za razliku od modela Smart Watch M9 istog distributera, domaće tvrtke Intelkom, ima dvije tipke za upravljanje na desnoj strani uređaja. Gornja služi za uključivanje i isključivanje, dok donjom možete prizvati izbornik za sportske i druge fizičke aktivnosti poput hodanja, trčanja, pješačenja, bicikliranja, badmintona, košarke i trenažera.

Obje tipke također reagiraju različito na različit stupanj pritiska. Dulji pritisak na gornju (pet sekundi) uključit će ili isključiti sat. Kratki pritisak će napraviti isto za zaslon, a takav pritisak možete upotrijebiti i kako bi se tijekom korištenja vratili na početni zaslon.

Potonje je prilično korisna značajka ima li se u vidu problematična responzivnost zaslona, o čemu ću nešto više reći nešto kasnije.

  • +14
  • +11

Smart Watch M20 Termo

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kratki pritisak na donju tipku tijekom korištenja izbornika Sport pokrenut će odabranu aktivnost bez interakcije sa zaslonom.

U tom su izborniku izostali popularni sportovi poput nogometa i razmjerno često upražnjavane tjelesne aktivnosti poput plivanja. Obje spomenute opcije su bile zastupljene u Smart Watchu M9.

Ali, zato ovaj pametni sat nudi mogućnost mjerenja tjelesne temperature i temperature kože, otkucaja srca, razine zasićenosti krvi kisikom i krvnog tlaka, kao i praćenje kvalitete spavanja.

Mjerenje temperature potrajat će 60 sekundi. Rezultati mogu varirati u odnosu na temperaturu okoline, ali nisu značajno odstupali od onih izmjerenih digitalnim toplomjerom.

Smart Watch M20 Termo

Smart Watch M20 Termo

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Naravno, tako prikupljene podatke - kao i one o tlaku, razini kisika u krvi i broju otkucaja srca u minuti - treba tretirati kao okvirne i ne očekivati od njih preciznost nužnu za liječenje i medicinske tretmane općenito.

Smart Watch M20 Termo brojat će također prijeđene korake i udaljenost, izračunati potrošene kalorije, podsjetiti vas kad je vrijeme za razgibavanje nakon dugog sjedenja i kad je vrijeme za unos vode u organizam...

FitCloudPro aplikacija

Prateća aplikacija FitCloudPro, dostupna za operativne sustave Android (4.4. i noviji) i iOS (8 i noviji), mora imati pristup Bluetoothu i lokaciji kako biste mogli s njome upariti sat.

Prilično je jednostavna i pregledna. Možete, recimo, vidjeti kad ste zadnji put mjerili otkucaje srca te kolike su bile najviše, najniže i prosječno izmjerene vrijednosti, kao i podijeliti te podatke na Facebooku, Instagramu i drugdje.

Ali, isti raspon podataka nije dostupan za, recimo, mjerenje tjelesne temperature, bez obzira koliko puta obavili mjerenje.

tportal

Izvor: FitCloudPro / Autor: Miroslav Wranka

Aplikacija nudi dodatne postavke poput odabira prikaza obavijesti, postavljanja alarma, aktiviranja senzora pokreta zgloba za uključivanje uređaja, kao i mogućnost kontinuiranog praćenja aktivnosti (automatsko mjerenje u unaprijed zadano vrijeme) te pronalaska sata ukoliko ga izgubite.

Također se možete povezati s Googleovim servisom Fit, odrediti koje će mjerne jedinice prikazivati, kao i odrediti si cilj vježbanja (ali samo za broj prijeđenih koraka u danu).

Tu je i, zanimljivo, mogućnost slanja prijedloga za poboljšanje aplikacije.

Odlučim li se poslati im svoje mišljenje, svakako ću u njega uvrstiti više prijedloga za prijevode i lokalizaciju softvera.

Naime, neka od odabranih rješenja prilično su nezgrapna, a cijela kategorija često postavljanih pitanja nudi odgovore isključivo na engleskom jeziku.

Zaslon dijagonale 1,3 inča (3,5 centimetara) sprijeda ga obrubljuje brojčanik prilagođen sportskim aktivnostima. Jasan je i svijetao, dobro pregledan iz raznih kutova.

Potegnete li prstom prema gore dobit ćete pregled obavijesti o porukama.

Sličan potez prema dolje otvorit će izbornik postavki, na lijevo idući zaslon, a na desno povratak korak nazad ili na prethodni zaslon.

Na raspolaganju je pet lica sata, uz veći izbor (ukupno 24) u pratećoj aplikaciji, pod stavkom nazvanom Postavke biranja.

Zaslon je slabije vidljiv pod izravnim svijetlom, a i ima prostora za poboljšanje kad je riječ o osjetljivosti na dodir i responzivnosti. Kao i Smart Watchu M9, dobro bi mu došao jači oleofobni sloj.

Slabija responzivnost zaslona bila je jedan od glavnih razloga zašto sam razmjerno brzo odustao od korištenja značajki kao što su upravljanje kamerom ili glazbenim datotekama na pametnom telefonu, ali i alarma. Nisam htio riskirati situaciju u kojoj ću probuditi sve ukućane prije no što uspijem isključiti alarm.

Na stražnjem su dijelu postavljeni senzori otkucaja srca i temperature, kao i magnetski kontakt za priključak punjača baterije.

Baterija kapaciteta 240 mAh može potrajati dulje od tjedan dana, iako će to varirati ovisno o intenzitetu korištenja. Napunit ćete ju za do dva sata ako ju spojite na računalo, za kraće vrijeme ako upotrijebite adapter za spajanje na utičnicu.

Trebate li kupiti Smart Watch M20 Termo?

Smart Watch M20 Termo opremljen je osnovnim značajkama koje pametni sat ovog cjenovnog razreda treba (pa i mora) nuditi.

Dostupno je manje načina rada specifično namijenjenih sportu i tjelovježbi, ali se izdvaja po tome što može izmjeriti tjelesnu temperaturu, što u ovo pandemijsko vrijeme nije funkcionalnost koju je uputno olako otpisati.

Uz to se možete osloniti na bateriju koju nećete morati puniti svaki drugi ili treći dan, tipke koje će vam olakšati navigaciju i korištenje uređaja općenito i razmjerno neutralan dizajn koji će se vjerojatno neprimjetno uklopiti uz većinu odjeće koju imate u garderobi.

Zaslon bi mogao biti bolji, prateća aplikacija bi morala biti kvalitetnije lokalizirana i nuditi više mogućnosti.

Isplati li se za Smart Watch M20 Termo dati sto kuna više nego za Smart Watch M9 Sport? Općenito gledajući, ovo je za nijansu kvalitetniji uređaj s nekoliko pojedinosti koje ga izdvajaju od ostalih (Apple Watch, recimo, ne može mjeriti tjelesnu temperaturu).

Ako ste zainteresirani za širi izbor načina rada za pojedine sportske aktivnosti, M9 je bolji i jeftiniji izbor. Ako vam to nije naročito važno već želite solidan pametni sat s par jedinstvenih trikova, odlučite se za M20 Termo.

Smart Watch M20 Termo - ključne specifikacije

Težina: 50 grama

Kućište: metal, plastika

Promjer: 46 mm

Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), osjetljiv na dodir

Povezivost: Bluetooth

Senzori: tjelesna temperatura, temperatura kože, otkucaji srca, razina kisika u krvi, krvni tlak, brzinomjer, žiroskop

Ostalo: vibriranje, upravljanje kamerom i reprodukcijom glazbe na smartfonu; izmjenjiva lica sata; otporan na vodu (IP67)

Baterija: 240 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska

Cijena: 499 kuna

Ustupio: Intelkom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!