GEJMING I DRUŠTVENE MREŽE

Fortnite nije kralj YouTubea: Pretekla ga je igra stara devet godina

24.09.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Premda žanr Battle Royale svakim danom privlači sve više igrača i gledatelja, a streamerske stranice u krupni kadar stavljaju milijunaše koji igraju Fortnite, jedna vrlo poznata igra je i dalje gledanija na YouTubeu

U eri kada Fornite doseže toliku popularnost da polako 'curi' u druge kulturne sfere poput sporta i showbusinessa lako je zaključiti kako se radi o jednoj od najboljih videoigara ikad napravljenih. Ryan Wyatt, YouTubeov voditelj odjela za gejming kanale i partnerstva potvrđuje ovaj fenomen. Kako stvari stoje, Battle Royale vlada YouTubeom, uz izuzetak jednog naslova koji ga i dan danas izbija iz vode.

'Fortnite zbilja ima velik doprinos rastu gejminga, no Minecraft je i dalje najveća igra na YouTubeu' rekao je Wyatt. Štoviše, tržišta poput Azije uopće nisu toliko zaluđena Fortniteom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic

Ludi za kockicama

No stavimo li druga tržišta na stranu, i dalje je dosta bizarno zamišljati da igra s blokovima nakon devet godina bez ikakvih problema na YouTubeu po gledanosti nadmašuje najveće hitove današnjice. Minecraft je u prosincu prošle godine imao 74 milijuna aktivnih igrača, dok je Fortnite svoj rekord dosegnuo početkomo godine s 3.4 milijuna aktivnih igrača odjednom.

Minecraftu također u prilog idu konstantne nadogradnje koje milijune igrača iz mjeseca u mjesec pozivaju da isprobaju dugo iščekivane novitete.

VODIČ ZA RODITELJE

Klinci su vam opsjednuti Fortniteom? Pobrojali smo sve što trebate znati o najpopularnijoj videoigri na svijetu

Pogledaj galeriju

Još jedan bitni faktor koji utječe na gledanost igara na YouTubeu je i tržište. Bliski Istok i Azija, primjerice, jednostavno obožavaju mobilne igre za više igrača poput Arena of Valor ili Mobile Legends: Bang Bang - naslove za koje je malo gejmera u Europi i SAD-u zapravo čulo. Zanimljivo je što unatoč sveprisutnosti mobilnih uređaja i mobilnog gejminga, gejmeri tek odnedavno na YouTubeu u velikom broju gledaju videe o mobilnim igrama.