MUKE PO JABUCI

Evo kako (sigurno) možete zamijeniti bateriju u svojem iPhoneu

05.01.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Uoči nedavnog skandala vezanog uz namjernog usporavanja starijih modela iPhonea zbog 'slabih baterija', sve veći broj vlasnika pita se kako ih zamijeniti. Kao i kod svega vezanog uz Apple, opcije su ograničene

Zamjena baterije na iPhoneu zapanjujuće je jednostavni proces ukoliko koristite službene servise. Sve što trebate napraviti je dostaviti telefon i kupiti novu bateriju. Ako je vaš uređaj još pod garancijom, što u pravilu znači da ga imate manje od godinu dana, moguće je oštećenu bateriju zamijeniti besplatno.

Ovo, dakako, ima smisla jedino ako nešto s njom nije u redu. Ako ste zamijetili dramatični pad performansi ili ako vam se uređaj često prazni, odnesite ga na servis. Ako se radi o nešto složenijem popravku, postoji šansa da ćete dobiti potpuno nov uređaj.

Kakva god situacija vezana uz popravak bila, najbolje je posjetiti ili kontaktirati službeni servis te zatražiti analizu telefona. Ukoliko ne vjerujete serviserima, tu je alternativna opcija koja se nekima možda neće svidjeti.

Sam svoj majstor

Zamjena baterije iPhonea nešto je što možete obaviti i sami, no iskreno - to vam ne preporučamo. Problem je, naime, što iPhone uređaji u pravilu koriste hrpu ljepila i drugih materijala kroz koje morate progrebati ne biste li došli do baterije. Taj proces je u pravilu kompliciran i što je najvažnije - u sto posto slučajeva probija vodootpornu zaštitu uređaja.

Detaljna uputstva za zamjenu možete pronaći na stranicama poput iFixita koji, pogodili ste, također prodaje alate za zamjenu baterija. Većina takvih paketića košta od 25 do 30 eura, a vrijeme dostave znači da ćete u trenu kada pošiljka stigne do vaših vrata potratiti više dana čekajući nego da ste jednostavno otišli do servisa. Uputstva za zamjenu baterije variraju do uređaja do uređaja, što znači da ćete morati pronaći vodič baš za model koji popravljate.

Apple je u skorašnjoj nadogradnji obećao uvesti softverske alate za provjeru zdravlja baterije, što će brojnim korisnicima uvelike olakšati donošenje odluke trebaju li krenuti prema servisu ili ne.

  • +10
iPhone X i iPhone 8 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia