TESTIRANO

Epson TW6000 - solidan, malo pretežak kućni projektor

25.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Uređaj kojim je Epson zakoračio u trodimenzionalno prikazivanje dobro će poslužiti kao kućni projektor i projektor za manje dvorane. Ako pak niste zagriženi ljubitelj 3D-a, razmislite o jeftinijim opcijama

Projektor, koji je za recenziju ljubazno ustupila tvrtka Epson, ima zaobljeno kućište od sjajne crne plastike.

Izgleda elegantno. No, prilično je težak (oko sedam kilograma) i povelik (dimenzija 420 puta 365 puta 137,3 mm) pa nije baš pogodan za često pomicanje, kamoli za seljakanje iz jednog ureda u drugi ili nešto tomu slično.

Sumnjam da ćete ga htjeti puno nosati okolo. Jednom kad nađe svoje mjesto, to će - vjerujem - biti to.

U popratnoj opremi, osim kablova i poklopca za leću, dolaze i daljinski upravljač te - budući da je riječ o modelu pomoću kojeg možete gledati filmove u 3D-u - i jedne naočale.

Ne izgledaju loše (možda malo prestrogo, preozbiljno) i sjedaju dobro, iako ne rješavaju problem koji redovno imam sa 3D-om. Naime, nosim dioptrijske naočale i ne koristim leće, pa sve u 3D-u gledam s dva para naočala na glavi. Možete i sami zamisliti koliko je to praktično.

Kontrolna ploča nalazi se na gornjoj plohi. Jednom kad uključite projektor i podesite sliku kako vam paše, moći ćete zaboraviti na nju - sve što je potrebno za upravljanje nalazi se na daljincu. On ima pozadinsko osvjetljenje za tipke, što dobro dođe kad sjedite u mraku.

Pozadina vrvi ulazima i utorima za spajanje raznih dodataka i uređaja. Između ostalog, tu su VGA, S-Video i dva za HDMI, utor za USB, za zvučnike, spajanje na osobno računalo... Nažalost, za razliku od svog naprednijeg brata iz iste serije, TW6000 nema mogućnost bežičnog povezivanja pa se morate baktati s kablovima.

Ima ugrađene zvučnike, snage 10 W. Poslužit će ako nemate ništa bolje, ali za bolji doživljaj preporučujem nabavku jače i kvalitetnije audio opreme. Tijekom testiranja koristio sam uglavnom slušalice, povremeno par zvučnika Lenovo.

Ventilatori koji hlade uređaj postavljeni su sprijeda, što je zgodno zbog dva razloga. Prvi je taj što topao zrak koji izbacuju ne puše u vas dok ga koristite. Drugi - to znači da projektor možete bez brige postaviti u prostor gdje će biti zatvoren s tri strane (recimo, policu, ormar ili sličan dio namještaja).

Projektor se, sam po sebi, ne grije značajno. Zadržao je približno istu temperaturu i nakon višesatnog korištenja (probao sam nakon drugog filma zaredom).

Bilo je jednostavno pokrenuti ga. Malo je potrajalo dok nisam otkrio kako horizontalno namjestiti sliku, ali nakon toga je stvar dalje išla glatko.

Optička leća, sa zumom 1,6 x, postavljena je u ležištu postavljenom vodoravno, u sredini uređaja, pa možete postaviti projektor pod kutom u prostoriji i prilagoditi sliku na zidu ili zaslonu. Nema pomaka objektiva, što bi vas moglo naživcirati ako ste na to navikli.

Postavke kvalitete slike su lako razumljive. Nude više raznovrsnih opcija, poput modula za prikaz više slika odjednom, mogućnost pohranjivanja vlastitih postavki i ručno upravljanje svjetlinom, bojom, kontrastom i oštrinom.

Omjer prikaza je 16:9, omjer kontrasta 40.000:1. Može prikazati sliku na do sedam metara zaslona. Meni je za to poslužio zid u stanu. Slika je zadržala dovoljnu razinu kvalitete, iako je - razumljivo - bila bolja na manjoj površini.

U 3D izdanju slika nije titrala, a boje nisu gubile na snazi. Mogla bi biti svjetlija, ali to nije bila velika smetnja.

U 2D modu boje su bile svijetle i tople, ponešto prigušene na početnim postavkama. Nije bilo pikselizacije, slika je bila oštra, kao i kontrast, iako bi tamniji dio spektra mogao biti bolji - bio je bliži smeđem nego crnome.

Kad smo već kod toga, spomenut ću da je TW6000 u 2D modu bio gotovo bešuman. Kad bih se prebacio na 3D, počeo bi malo brujati. Ne puno, tek dovoljno da primijetim razliku, ali ipak jest.

Lampa je snage 2.200 lumena, što je dovoljno i za prikazivanje po danjem svjetlu bez zamračivanja prostorije. Doduše, valja napomenuti kako je uređaj testiran je u prostoriji koja gleda na sjever i u koju sunce nikad ne tuče izravno. Trebala bi potrajati nekih pet tisuća sati prije no što dođe vrijeme za zamjenu.

Mogućnost gledanja dvije slike odjednom je zgodna, iako ne mogu reći da sam je prečesto koristio. Nije da nema potencijala, naročito u brojnijim domaćinstvima, gdje je češće gužva oko toga tko će koristiti televizor.

Ukupno gledano, TW 6000 zaslužuje povoljnu ocjenu. Dobro će poslužiti kao kućni projektor i projektor za manje dvorane. Ako baš niste nabrijani na gledanje u tri dimenzije, razmislite je li za vas ipak primjerenije neko jeftinije rješenje.