IZAZOV ZA SVE

Električni kombi iz pakla u prašini ostavlja Ferrarija, Teslu, BMW...

09.08.2016 u 19:16

Bionic
Reading

U srpnju ove godine, mlada kompanija Atieva prikazala je i testirala prototip električnog kombija koji razvija 900KS i ima pogon na sve kotače. Tada je (krajnje) modificirani kombi Mercedes-Benz Vito u prašini ostavio i Ferrarijev model California i Teslin Model S, a sad su stvari još dorađenije...

Zanimljivo je svakako to da u ovoj mladoj kompaniji radi i niz bivših Teslinih zaposlenika pa im je 'naslađivanje' bilo još draže. U srpanjskom testu, prototip električnog kombija nazvan Edna do stotke je stizao za tri sekunde.

Atievin pogonski sklop je patentiran s razlogom, a čini se kako su apetiti kompanije i van svijeta proizvodnje potrebnih dijelova za prerade (el.motori, prijenos, baterije, elektronički sustavi i softver). Atieva želi raditi na električnim vozilima budućnosti.

U novom testu na četvrt milje, Atieva Edna je za 11,3 sekunde 'uhvatila' brzinu od 188,3 km/h te bez problema debelo iza sebe ostavila BMW-ov i8 i američki klasik, Dodge Viper. Edna je do stotke ubrzala za 2,94 sekunde. 'Nakon više brzih testova na četvrt milje, Ednu smo odvezli još 145 kilometara, a baterije je preostalo više no dovoljno', navodi kompanija na službenom blogu, dodavši da su uvjeti na stazi bili vrlo vrući. Temperatura je, naime, bila preko 38 stupnjeva - što baterije nikako ne vole.

'Uzbuđeni smo rezultatima testova i možemo samo zamisliti kakve će tek performanse imati ovaj pogonski sklop smješten u našu limuzinu, s obzirom na značajno manju masu u odnosu na Edna prototip.'

Atieva sad navodi kako pripremaju ovaj pogonski sklop iz kombija za električnu limuzinu, koju će početi prodavati 2018. godine. Do konačne proizvodnje je ostalo još dosta vremena, pa u kompaniji pozivaju javnost da testiraju svoje limene sportske ljubimce uz Ednu - ako to žele.