UPOZNAJTE CROBOTIX

Dva karlovačka srednjoškolca sami rade robote

23.04.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Radovi i rezultati Alberta Gajšaka i Filipa Jakšića odličan su primjer zašto trebamo više ulaganja u tehnologiju i znanost

Filip Jakšić i Albert Gajšak su sedamanestogodišnjaci, polaznici trećeg razreda karlovačke Gimnazije koji slobodno vijeme provode baveći se elektronikom, robotikom, programiranjem, mikrokontrolerima, računalima i drugim oblicima visoke tehnologije.

Pokupili su niz nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, kako tehnološkim tako i znanstvenim i inovacijskim, s posebnim naglaskom na robotici. Aktivno sudjeluju u natjecanjima Robotic Rescue, za koje su razvili više modela robota. Možete ih, kao i druge projekte (poput igraćih konzola i pametnog sata), pogledati na odličnom Crobotixovom web odredištu

'Računala i različiti oblici tehnologije zanimali su nas još od malih nogu. Prvi put smo se počeli 'ozbiljno' baviti tehnologijom i pomoću nje nešto konstruktivno stvarati u 6. razredu osnovne škole', rekli su tportalu Filip i Albert.


To se dogodilo u prostorijama Karlovačke zajednice tehničke kulture, gdje su održavane besplatne radionice i tečajevi iz robotike, elektronike, lemljenja i programiranja. Tamo su besplatno dobili materijal, opremu, prostor i uvjete za rad. Nakon nekog vremena počeli su ih, zajedno s drugim polaznicima, voditi na različita natjecanja i ostvarivati prve zapažene rezultate.

Prije tri godine odlučili su početi zajedno se natjecati u timskim natjecanjima RoboCup Rescue jer su im se vještine, znanja i interesi dobro međusobno nadopunjavali. Filip je više naginjao softverskoj strani dok je Albert bio bolji u hardveru. Tako je nastao tim Crobotix, koji je naziv dobio spajanjem engleskih riječi Croatia i robotics.

Roditelji su ih podržali od početka u svakom pogledu. 'Vjeruju u nas i podržavaju nas financijski, a to nije malen pothvat. Elektroničke komponente, oprema, putovanja na različita natjecanja, sve to zahtjeva popriličnu količinu novca. Na sreću, različiti sponzori i donatori nam olakšavaju troškove, ali još uvijek moramo većinu troškova snositi sami. Hvala svima - roditeljima, donatorima, sponzorima i pomagačima - na podršci', kažu Filip i Albert.

Pri izradi robota za natjecanja RoboCup najviše koriste kombinacijom programskih jezika C i C++. Najdraže programsko okruženje im je Microsoftov Visual Studio Community 2015.

Robote (ali i različite druge projekte) većinom baziraju na 8-bitnim AVR mikroračunalima prisutnim na Arduino pločicama. Za dizajniranje konstrukcije i dijelova za 3D printanje koriste besplatan Googleov alat Sketchup. Od baterija preferiraju litijum-polimerske. Konstrukciju najviše volimo printati iz PLA plastike.


Što bi izradili kad novac i vrijeme ne bi bili problem? Filip bi se posvetio pisanju vlastitog operativnog sustava, a Albert dovršio svoj projekt pametnog sata.

Po završetku srednje škole planiraju upisati tehnički fakultet. Nisu još sto posto sigurni koji, ali za to još ima vremena - tek su u trećem srednje.

U Hrvatskoj im je prvi izbor Fakultet elektrotehnike i računarstva, no namjeravaju se pokušati upisati i u inozemstvu. Filip se želi orijentirati na programsko inženjerstvo, dok je Albertova želja spoj programiranja i elektronike.

Pa, sretno vam bilo, dečki!