TEHNO SAVJETI

Dosta vam je pretrage preko Googlea? Isprobajte ove tri zanimljive alternative

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.11.2021 06:38
  • Objavljeno 26.11.2021 u 06:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako tražite sustav za pretraživanje interneta koji ne bilježi svaki vaš korak globalnom mrežom, postoji nekoliko alternativnih sustava koji čine to sigurnijim i privatnijim

Ako kao vlasnik Googleova računa ponekad zaželite malo spokoja u obliku internetske privatnosti tijekom pretraživanja, potraga za alternativnim rješenjima zna biti frustrirajuća. Izabrali smo tri izvrsna sustava za pretragu koji, za razliku od Googlea, ne žude za vašim privatnim podacima.

DuckDuckGo

Prvi izbor je onaj najpoznatiji. DuckDuckGo ne sakuplja vaše osobne informacije i vrši pretrage tako da korisniku ne ostavlja osjećaj brige uzrokovan brojnim sustavima za praćenje. DuckDuckGo je savršen izbor za sve koji žele da Veliki Brat ne kopa po njihovoj povijesti pretrage.

Također valja napomenuti da je ovaj sustav pretrage vrlo kompetentan te nudi niz učinkovitih opcija, na kakve smo navikli kod velikih sustava za pretragu.

Search Encrypt

Search Encrypt privatni je sustav za pretragu koji koristi lokalnu enkripciju kako bi osigurao korisničku privatnost pri pretraživanju globalne mreže. On koristi kombinaciju enkripcijskih metoda, uključujući SSL i AES 256. SSL je skraćenica od Secure Socket Layer, a označava transportni TCP/IP protokol koji omogućuje enkripciju prometa na intranetu i internetu. AES-256 je kratica za 256-bitni Advanced Encryption Standard i predstavlja jednu od najčešćih metoda za enkripciju važnih podataka, a koriste je organizacije kao što su Apple i Microsoft, pa i NSA.

Kada unesete upit, Search Encrypt povući će rezultate iz mreže sigurnih partnera i dostaviti traženu informaciju. Najbolja stvar pritom definitivno je 'vrijeme trajanja' pretraga koje će biti izbrisane, učinivši vaše računalo sigurnim čak i ako netko kasnije odluči tražiti tragove pretrage na njemu.

StartPage

StartPage je super solucija zato što servira odgovore na upit izravno iz Googlea. Riječ je o izvrsnoj soluciji za korisnike koji ne žele da internetski div ima uvid u stvari koje pretražuju. StartPage također ima generator URL-a i proxy servis, a podržava i HTTPS.

Generator URL-a posebno je koristan zato što eliminira potrebu za sakupljanjem kolačića. On umjesto toga zapamti postavke na način koji zagovara korisničku privatnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!