'restoran budućnosti'

Večeru bi uskoro mogao kuhati AI chef: Upravo takav restoran otvara se u Dubaiju

10.07.2025 u 12:22

Bionic
Reading

U Dubaiju bi vaša večera uskoro mogla doći s izvornim kodom

WOOHOO, restoran koji se predstavlja kao "restoran budućnosti", trebao bi se otvoriti u rujnu u središtu Dubaija, na korak od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife.

Hranu u WOOHOO-u će zasad pripremati ljudi, ali sve ostalo - od jelovnika do ambijenta i usluge - bit će dizajnirano kulinarskim modelom stvorenim umjetnom inteligencijom pod nazivom "Chef Aiman".

Aiman ​​- kombinacija riječi "AI" i "čovjek" - obučen je na desetljećima istraživanja znanosti o hrani, podacima o molekularnom sastavu i više od tisuću recepata iz kulinarskih tradicija diljem svijeta, rekao je Ahmet Oytun Cakir, jedan od osnivača WOOHOO-a.

Nije cilj zamijeniti ljude

Iako model Aiman ​​ne može kušati, mirisati ili komunicirati sa svojim jelima kao što bi to inače činio kuhar, on funkcionira tako da jela rastavlja na njihove sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i sl. te ih ponovno sastavlja u neobične kombinacije okusa i sastojaka, prema Aimanovim programerima.

Te prototipove zatim usavršavaju ljudski kuhari koji kušaju kombinacije i daju smjernice, u nastojanju koji predvodi poznati kuhar iz Dubaija Reif Othman.

„Njihovi odgovori na moje prijedloge pomažu mi da pročistim razumijevanje onoga što funkcionira izvan pukih podataka“, objasnio je Aiman ​​u intervjuu za interaktivni AI model.

Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti ljudski element kuhanja, već ga nadopuniti.

„Ljudsko kuhanje neće biti zamijenjeno, ali vjerujemo da će (Aiman) podići ideje i kreativnost“, rekao je Oytun Cakir, koji je ujedno i glavni izvršni direktor tvrtke za ugostiteljstvo Gastronaut.

Aiman ​​je dizajniran za razvoj recepata koji ponovno koriste sastojke koje restorani često odbacuju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je.

Dugoročno gledano, osnivači WOOHOO-a vjeruju da bi Aiman ​​mogao dobiti licencu za restorane diljem svijeta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost.