ISTRAŽIVANJE

Dajte si oduška jer pjevanje, čini se, nije značajno opasnije od govora za širenje koronavirusa

31.08.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Pjevanjem ne proizvodite značajno više respiratornih čestica nego govorom iste jačine, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja koje još čeka potvrdu nezavisnom provjerom

U sklopu projekta Perform istraživači su pratili količinu aerosola i kapljica koje generiraju pjevačice i pjevači, ne bi li otkrili kolikom riziku izlažu druge na sceni i publiku u zatvorenom prostoru, između ostalog.

Aerosoli su sićušne čestice koje izlaze iz vašeg tijela dok izdišete i potom lebde zrakom. Pojavljuje se sve više dokaza kako koronavirus može biti prenešen tim česticama, kao i kapljicama koje padaju na površine gdje ih netko potom dotakne. U istraživanju provedenom pri Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji sudjelovalo je 25 profesionalnih pjevačica i pjevača raznih narodnosti, dobi i žanrova.

Redom su obavili niz vježbi, uključujući pjevanje i izgovaranje rečenice Happy Birthday različitim visinama tona i glasnoćama, u dvorani u kojoj nije bilo drugih aerosola. To je istraživačima omogućilo analizu aerosola koji nastaju kad ljudsko tijelo napravi određene zvukove.

Najveći utjecaj na količinu aerosola, pokazalo se, imala je jačina zvuka. Pjevanje na razini običnog razgovora se ne razlikuje od samog razgovora, ali pjevanje punim plućima može stvoriti do 30 puta više aerosola.

Ulogu u nakupljanju aerosola bi mogla igrati i ventilacija. Što je dvorana veća i ventilacija jača, to je koncentracija aerosola manja.

Zaključeno je kako pjevanje ne donosi zasebne rizike u širenju koronavirusa, ali kako nije preporučljivo biti u neposrednoj blizini osobe koja pjeva na sav glas. Uz odgovarajuću fizičku distancu i dobru ventilaciju koncerti u zatvorenim prostorima mogli bi biti održavani, piše BBC.