SVE SA DOMENE .HR

Cijeli domaći web objavljen na jednom mjestu

25.09.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Arhiviranje hrvatskog weba odvija se jednom godišnje i obuhvaća sav sadržaj objavljen na .hr domeni, koji se potom organizira po tematskim cjelinama i objavljuje

Do 2011. godine, sadržaj se pohranjivao selektivno, po točno zadanim kriterijima. Od tad, knjižnica jednom godišnje pobire sve javno dostupne sadržaje na nacionalnoj domeni (.hr).

Prateći svjetske trendove, arhivira se sav sadržaj koji postoji na internetu i tako dokumentira sadašnji društveni trenutak, društvene trendove, popularna zbivanja, važne sportske, političke, kulturne i druge događaje.

Od 2011. provode se i arhiviranja sadržaja koji se odnose na posebnu temu ili događaj od općeg nacionalnog značaja kao što su parlamentarni izbori, predsjednički izbori, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, povijesni i sportski događaji, prirodne katastrofe kao što su ovogodišnje poplave i slično.

Sav arhiviran sadržaj dostupan je javnosti putem web stranice Arhiva

Povodom obilježavanja desete obljetnice Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizirat će 26. rujna stručni skup. Bit će prikazana praksa arhiviranja weba u Hrvatskoj te način prikupljanja, obrade i čuvanja web građe u Hrvatskoj i svijetu. Raspravljat će se o pravnim, tehnološkim, društvenim i kulturološkim aspektima arhiviranja weba, webu kao izvoru za znanstvena istraživanja te mogućnostima pohrane u kontekstu budućeg razvoja weba.

Projekt Hrvatski arhiv weba krenuo je 1998. godine, kada je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu započela s katalogizacijom mrežnih publikacija. Publikacije tada nisu bile arhivirane, tako da im se moglo pristupiti jedino na njihovoj izvornoj web-adresi. Na žalost, mnogi sadržaji vrijedni čuvanja zbog toga su nepovratno izgubljeni.

Šest godina kasnije, 2004. godine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zajedno sa Sveučilišnim računskim centrom izgrađuje arhiv. Tada je pokrenut projekt uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka mrežnih publikacija (Digitalni arhiv mrežnih publikacija - DAMP) s ciljem trajnog čuvanja i osiguravanja pristupa građi i za buduće generacije. Do 2011. arhivirano je više od 3.600 naslova u preko 25.300 pobiranja.

Naziv Digitalni arhiv hrvatskih mrežnih publikacija u 2010. promijenjen je u Hrvatski arhiv weba.