UGROŽENI MLADI

Četiri kanadska školska odbora tuže Snapchat, TikTok i Metu

29.03.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Školski odbori tužili su tehnološke tvrtke zbog ometanja obrazovanja učenika

Četiri kanadska školska odbora najavila su tužbu protiv Mete, Snapchata i TikToka 'zbog poremećaja u obrazovnom sustavu'. Školski odbori, najveći u kanadskoj pokrajini Ontario, naveli su da su tvrtke 'nemarno dizajnirale i plasirale proizvode koji izazivaju ovisnost', piše Euronews.

'Nastavnici provode sve više vremena u učionici nadzirući probleme uzrokovane društvenim medijima i prisiljeni su preraditi nastavni plan i program zbog problema pažnje, fokusa i mentalnog zdravlja', stoji u priopćenju Okružnog školskog odbora Toronta. 'Posljedica kompulzivnog korištenja društvenih medija među učenicima uzrokuje veliki pritisak na ograničene resurse odbora'.

Tužba je pokrenuta protiv Meta Platforms Inc, koja posjeduje Facebook i Instagram, Snap Inc, koja posjeduje Snapchat, i ByteDance Ltd, koja posjeduje TikTok.

Glasnogovornica Snap Inc., Tonya Johnson, rekla je da Snapchat pomaže svojim korisnicima da ostanu povezani sa svojim prijateljima. 'Snapchat se otvara izravno u kameru - umjesto feeda sadržaja - i nema tradicionalnih javnih lajkova ili komentara', rekla je. 'Iako ćemo uvijek imati više posla, osjećamo se dobro zbog uloge koju Snapchat ima pri povezivanju bliskih prijatelja.'

Duncan Embury, odvjetnik tvrtke koja predstavlja školske odbore, rekao je da su najnapredniji tehnološki razvojni programeri na svijetu svjesno i nemarno dizajnirali svoje proizvode kako bi maksimalno povećali vrijeme koje mladi ljudi provode na njihovim platformama nauštrb njihove dobrobiti.

Deseci američkih saveznih država, uključujući Kaliforniju i New York, također tuže Meta Platforms Inc. zbog nanošenja štete mladim ljudima i doprinosa krizi mentalnog zdravlja mladih - svjesnim i namjernim dizajniranjem značajki na Instagramu i Facebooku koje uzrokuju ovisnost djece o njihovim platformama.