WIRELURKER VREBA

Bez panike zbog novog malvera za Appleove proizvode!

07.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Palo Alto Networks, kompanija koja se bavi računalnom sigurnosti, nedavno je otkrio opasan komad softvera koji može zaraziti oba Appleova operativna sustava, OS X namijenjen računalima te iOS namijenjen mobilnim uređajima. No dok brojni mediji dižu paniku zbog toga, velike su šanse da će se stvar zakrpati i prije nego uspije napustiti Kinu, iz čije je neslužbene trgovine aplikacijama i potekla

Kako smo već pisali, otvorena je nova era u kreiranju malvera vezanog uz Appleove proizvode. Najveći problem malicioznog koda WireLurker je to što je riječ o prvom komadu softvera koji uspješno može zaraziti i uređaje na kojima nije napravljen jailbreak

Istraživači navode da je kod zarazio 467 aplikacija za OS X dostupnih u neslužbenoj trgovini (Maiyadi App Store) u Kini. Rad samog WireLurkera iznimno je složen, a za sada ne može napraviti nikakvu štetu na uređajima koji nisu jailbreakani, iako stručnjaci smatraju da je riječ tek o svojevrsnom testu mogućnosti ovog malicioznog koda. Na platformu iOS stiže preko inficiranih računala s OS X-om (USB vezom), zahvaljujući tehnici koju je Apple omogućio poduzećima koja trebaju instalirati posebne komade softvera na uređajima zaposlenika.

Oni koji su odustali od korištenja službenih trgovina aplikacijama te jailbreakali mobilne uređaje ipak su glavna meta, a tvorci malvera vješto grabe podatke i instaliraju drugi nepoćudan sadržaj.


Apple je za BBC potvrdio da je onemogućio pokretanje identificiranih aplikacija na svojim uređajima te ponovio da svi trebaju izbjegavati korištenje neprovjerenih izvora za aplikacije, ali i spajanje svojih uređaja na neprovjerena računala.

Nevezano za ovaj slučaj, u Švedskoj je sigurnosni stručnjak Emil Kvarnhammar otkrio ranjivost Rootpipe na operativnom sustavu OS X Yosemite, a ona napadačima može pružiti punu administratorsku kontrolu nad Macom. Za sada ne postoji zabilježen slučaj iskorištavanja te ranjivosti, ali stručnjaci smatraju da se događa nešto potpuno očekivano - s rastom popularnosti računala Mac, rast će i količina malicioznog koda namijenjenog upravo ovoj platformi.

Mjesta za paniku za sada ipak nema.