RECENZIJA

Bacili smo se u ekstremni mišolov uz Vermintide

03.03.2017 u 01:38

Bionic
Reading

Ako kao i ja ponekad čeznete za dobrim starim danima provedenim uz Left 4 Dead, a patite na sve što ispadne iz vreće Games Workshopa, postoji izvjesna šansa da ćete Vermintide - obožavati

Koliko god pucačine iz prvog lica bile popularne i/ili predvidive, toliko mnogi razvojni studiji iz dana u dan nastoje smisliti nešto svoje. Švedski Fat Shark napravio je sličan potez, samo što je kao inspiraciju uzeo ni manje ni više nego Left 4 Dead, timsku survival pucačinu s jakim elementima horora. Njihov naslov podužeg imena Warhammer: End Times - Vermintide (koji ću do kraja članka zvati Vermintide), doduše, inspiraciju vuče iz jedne od najpopularnijih igara minijaturama na svijetu – Warhammer Fantasyja

Games Workshop, vlasnici intelektualnog vlasništva, naime u posljednje vrijeme svoj IP prodaju kako god znaju i mogu, agresivno se gurajući iz svijeta analogne u svijet digitalne zabave. Igra o kojoj je ovdje riječ izravan je rezultat ove mahnite migracije te je ujedno jedna od rijetkih GW-ovih videoigara napravljena izvanredno.


Onima koji nisu imali, kako to mnogi vole reći, vremena ni živaca baviti se bojanjem figurica i igranjem stolne verzije Warhammer Fantasyja, reći ću samo da se u Vermintideu radi o relativno jednostavnoj premisi – grad napada horda divovskih inteligentnih štakora pod imenom Skaveni, a vi, kao jedan od pet šarolikih anti i nešto manje antiheroja, krećete u posljednji pokušaj spašavanja naseobine od sigurne propasti. Svaki od likova ima poseban stil igre. Tako ćete, recimo, igrajući vilenjačku waywatchericu koristiti nekoliko brzih sablji i dalekometni luk dok ćete kao ember mage paliti sve oko sebe, cijelo vrijeme se bojeći da korištenjem destruktivnih vatrenih čarolija u najnezgodnijem trenutku one ne digne u zrak vas i čitavu vašu družinu.

Spašavanje gradića sprovodite nizom fabulom povezanih misija koje birate unutar krčme. Ona naime služi kao polazište vaše odvažne skupine te pored izbora težine, heroja i misije, možete birati opremu, kovati novu ili nadograđivati staru. To radite putem posebnog sustava nasumičnog stvaranja novih predmeta uz koji Kadala iz Diabla 3 izgleda predvidljivija nego novogodišnji program Hrvatske televizije. Kaotična priroda sustava za nadogradnju Vermintideov je jedini pravi nedostatak. Da igrač ima za nijansu veću kontrolu nad nerijetko skupim investicijama, stvar bi bila savršena. Na sreću, nadolazeće zakrpe trebale bi kaotičnu prirodu sustava za kovanje opreme dovesti u kakav-takav red, što je doista dobra vijest.

Nego kako izgleda sama akcija? Pa ono što Vermintide čini doista jedinstvenim činjenica je da se u njemu skoro uvijek borite prsa o prsa. Dakle dalekometna oružja, premda dostupna, obično nisu od neke koristi kada stvari postanu kaotične. Da, nekoliko glodavaca past će pod vašom kišom olova, no samo je pitanje vremena kada će horda stići do vas, a u tom trenu najbolje što možete raditi je izvaditi mač, sjekiru ili čekić te moliti se dragom Sigmaru da vam suigrači čuvaju leđa. Skaveni, kao i u originalnoj igri, izolirani nisu baš neki izazov prosječnom profesionalnom vojniku.

Problem nastaje kad ih ima preko pedeset dok je vas, pa, četiri. Sad, umjesto FPS-ovskog korištenja oružja za blisku borbu, gdje kontakt jednog piksela na vrhu katane s neprijateljskim hitboxom obično znači mrtav neprijatelj, Vermintide koristi vrlo opipljiv arsenal zamaha, uboda i pariranja, što je, barem u teoriji, zapanjujuće jednostavno koristiti. Bjesomučno mahanje sječivima, kako stvari stoje, obično znači brz gubitak zdravlja, a brzi gubitak zdravlja pak znači da ćete se uskoro vrlo vjerojatno vratiti u krčmu... zato jer ste glumeći naoružani ventilator, zamislite, poginuli.

Dodatni začin timskoj igri donose specijalni neprijatelji koji, uglavnom, služe kako bi igrače tjerali da se drže zajedno. Svaki od njih na svoj jedinstven način kažnjava ekipu koja voli solirati. Bio to kolosalni rat ogre (tenk iz L4D), packmaster (smoker) ili eshin assassin (witch), njihova funkcija je kristalno jasna. Svaki od njih zahtijeva poseban pristup, što šarolikim misijama igre daje onaj dodatni faktor neizvjesnosti i zabave. Jedina vrsta neprijatelja koji su doista vrijedni isticanja su stormvermini, teško oklopljeni i vrhunski obučeni elitni skaveni s kojima ćete nerijetko ulaziti u prave male dvoboje.

Uglavnom, ono što je u konačnici super u ovoj igri su atmosfera, čavrljanje među likovima, impresivne masovne makljaže te raznolikost likova. Jedini nedostaci Vermintidea zapravo su njegova prevelika sličnost s igrom koja ga je inspirirala, kao i trenutno neučinkovit sustav kombiniranja predmeta. Ako vas ove stvari ne smetaju i imate frenda koji obožava Warhammer, ova igra mogla bi doista biti sjajan izbor za nekoliko neprespavanih noći. Pogotovo ako negdje duboko u sebi gajite strah od crvenookih, antropomorfnih i krvoločnih štakorčića.

Warhammer: End Times - Vermintide trailer

Ime: Warhammer: End Times - Vermintide
Žanr: Survival FPS
Proizvođač: Fat Shark
Izdavač: Fat Shark
Platforme: PC, Xbox One

plus:
- atmosfera
- fenomenalna bliska borba
- zanimljive misije
- zapanjujuća dosljednost izvornom materijalu

minus:
- previše slično Left 4 Deadu
- užasno loš sustav za crafting

Ocjena: 4