deset najvećih

Apple predstavio pregršt noviteta, uključujući i novi iOS 15

08.06.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Od novog iOS-a 15, preko iPadOS-a 15 i poboljšanih aplikacija, ovo su deset najvećih objava ovogodišnjeg Apple WWDC-a

Apple je u sklopu konferencije WWDC 2021 službeno predstavio budućnost softvera za njihove popularne platforme, a mi smo pobrojali deset najbitnijih noviteta koji nam se spremaju za drugi dio godine.

iOS 15 donosi velik broj poboljšanja u FaceTime, poboljšane notifikacije...

Apple je službeno najavio iOS 15 koji donosi poboljšanja u FaceTime poput prostornog zvuka, nove značajke 'SharePlay' koja omogućava dijeljenje fotografija i videa s ljudima unutar razgovora, poboljšani Messages, nove notifikacije, mogućnost aktivacije različitih 'Fokus' statusa, poboljšane Memoriese u fotografijama, redizajniranu aplikaciju Weather i još puno toga.

Video i glazba dolaze u FaceTime

Appleova nova značajka SharePlay omogućava virtualno preslušavanje ili pregledavanje sadržaja sa drugim sudionicima u FaceTimeu. Kompanija je također predstavila SharePlay API uz pomoć kojeg druge kompanija funkciju mogu ugraditi u buduće verzije svojih aplikacija.

iPhone će uz pomoć umjetne inteligencije moći pročitati tekst unutar fotografije

Appleov novi Live Text može digitalizirati tekst unutar fotografija koji se nakon toga može kopirati - primjerice, tako možete iz fotografije 'povući' telefonski broj i nazvati ga. Za ovu funkciju, kažu iz Applea, neće se koristiti internetska veza, već će cijeli posao odraditi umjetna inteligencija koju već imate u smartfonu.

iPadOS 15 uvodi niz dobrodošlih promjena...i widgete

Apple će korisnicima iPadOS-a 15 ponuditi widgete na glavnom zaslonu, kao i pristup knjižnici aplikacija koja je na iPhone stigla zajedno sa iOS-om 14. Vlasnici tableta također će dobiti olakšani multitasking - nove kontrole će olakšati rad sa većim brojem aplikacija, objašnjava Verge.

iCloud dobiva veliku nadogradnju

Potpuno nova usluga iCloud Plus uključuje VPN, privatnu email adresu i mogućnost pohrane snimki kamere HomeKit. Privatni email radit će putem posebne funkcije za privremene adrese 'Hide My Email', dok će usluga iCloud Plus biti besplatna za sve postojeće korisnike plaćenog iClouda.

Poboljšane sigurnosne značajke stižu u Mail i Safari

Appleov novi Mail će bloirati praćenje piksela pomoću značajke Mail Privacy Protection, dok će Safari automatski početi skrivati vaš IP. Apple također uvodi novi dio postavki pod imenom 'App Privacy Report'.

Lakše ćemo pronalaziti izgubljene AirPodove

Apple donosi nekoliko noviteta u AirPodse, uključujući lakše pronalaženje u mreži Find My, kao i mogućnost izgovaranja novih notifikacija.

Novi watchOS 8 uvodi niz novih znanstvenih značajki

Najnoviji softver za watchOS 8 donosi niz novih zdravstvenih značajki uključujući novu aplikaciju Mindfulness, poboljšano lice sata Photos, kao i niz drugih zanimljivosti.

macOS Monterey omogućava rad istim kursorom miša na Macu i iPadu

Službeno je - nadolazeća nadogradnja za macOS zvat će se Monterey, a jedna od njegovih najzanimljivijih značajki bit će mogućnost korištenja miša i tipkovnice Maca na vašeim iPadu. Na Mac također dolaze i popularni Shortcutsi, poboljšani FaceTime, SharePlay i novi 'Focus' satusi koji stižu i na druge Appleove softverske platforme.

Safari na Macu dobit će redizajn

Apple će redizajnirati Safari dodavši mu novi izgled za kartice i skupine kartica. Traka s karticama će u slučaju iOS-a biti na dnu zaslona, a internetske ekstenzije radit će na iOS-u i iPadOS-u.