GURAJU NOS POSVUDA

Aplikacije dijelile podatke: Mark Zuckerberg zna kad vježbate i imate mjesečnicu

25.02.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Najmanje 11 aplikacija s milijunima korisnika dijelilo je s najvećom društvenom mrežom svijeta podatke koji baš i nisu za javnost

Najmanje 11 popularnih aplikacija za pametne telefone dijelile su s Facebookom korisničke privatne podatke o, primjerice, menstrualnom ciklusu, broju otkucaja srca i kupovini kuće nekoliko sekundi nakon što bi ih prikupili, otkrili su novinari Wall Street Journala.

Te su aplikacije s desecima milijuna preuzimanja privatne podatke dijelile s Facebookom čak i ako ko-risnik nije bio povezan s najvećom društvenom mrežom svijeta. Podaci su dijeljeni kako bi tvorci i vlasnici aplikacija mogli pratiti i mjeriti kako ih se koristi te se poslužiti tako prikupljenim podacima za pripremu i prikaz ciljanih oglasa.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju

Među njima je i aplikacija Flo Period & Ovulation Tracker, koja navodno ima 25 milijuna aktivnih korisnica. Isprva su odgovorni za tu aplikaciju tvrdili kako ne šalju ključne korisničke podatke Facebooku. Nakon toga su novinari otkrili kako su u Facebooku dobivali podatke o menstruaciji po kojima je moguće prepoznati uređaj i korisnički profil s kojeg su poslani.

Prestali slati podatke čim su otkriveni

Iz aplikacije su na to odgovorili kako će značajno ograničiti korištenje vanjskih analitičkih sustava i provesti provjeru zaštite privatnosti. Kasnije su ustvrdili kako su Facebookov alat koristili samo interno za proučavanje ponašanja korisnika, kako bi osmislili što bolje korisničko iskustvo i dalje razvijali proizvod.

  • +5
Mark Zuckerberg se ne opterećuje odjećom Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Među aplikacijama koje su prikupljale podatke su i Instant Heart Rate: HR Monitor i Lose It! Barem četiri prozvane aplikacije prestale su slati podatke nakon što je WSJ objavio članak u kojem ih je razotkrio, piše Market Watch.

Zasad nema dokaza kako su u Facebooku namjerno prikupljali osjetljive podatke. Sporne aplikacije koristile su set alata te tvrtke namijenjen razvojnim programerima, a u Facebooku tvrde kako brišu tim putem prikupljene osjetljive podatke kad naiđu na njih. Također će upozoriti tvrtke koje ih dijele kako trebaju prestati to činiti.

Ipak, američki dužnosnici pozivaju na istragu i usvajanje zakona koji će dokinuti praksu dijeljenja osjetljivih osobnih podataka, piše NBC News.