VELIKI BRAT MARK

Zaprijetite li im, u Facebooku će vas početi pratiti

15.02.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Najveća društvena mreža svijeta nadzire i prati lokacije svojih korisnika ukoliko tim te tvrtke zadužen za sigurnost ustanovi kako objavljuju uvjerljive prijetnje upućene njenim zaposlenicima i osoblju

Facebook aktivno prati pojavljuju li se na njemu prijeteći komentari upućeni njegovim zaposlenicima i osoblju. U to mogu biti uključene neodređene prijetnje nekoj lokaciji na Facebooku ili izravno upućene određenim ljudima.

Jednom kad u Facebooku utvrde kako je riječ o stvarnoj prijetnji, počinju koristiti podatke iz svojih proizvoda kako bi pratile gdje je osoba koja ju iznosi. To čine pomoću podataka o lokaciji iz Facebookove aplikacije te osobe ili IP adrese koju su prikupili kad se logirala u Facebook.com.

Lokacije korisnika su dostupne tek nakon što se nađu na popisu Be On the Lookout (BOLO), koji sadržava osobe čije su prijetnje procijenjene kao stvarne.

TEHNO VODIČ

Deset stvari o Instagramu koje apsolutno morate znati

Pogledaj galeriju

Tko određuje što je stvarna prijetnja i po kojim mjerilima, zasad nije poznato. Iz Facebooka su poručili tek kako se pri procjenama vode 'industrijskim standardima'. Napišete li 'Fuck you, Mark Zuckerberg', Facebook bi vas mogao početi pratiti zbog toga, iako se uglavnom bave izravnim prijetnjama nasiljem.

Druge platforme koriste slične tehnike za praćenje prijetnji, ali u pravilu nemaju pristup lokaciji počinitelja u stvarnom vremenu i drugim ključnim podacima. U Facebooku mogu koristiti niz svojih proizvoda kako bi identificirali i pratili sumnjivca.

Osim što vas mogu pratiti, ljudi zaduženi za osiguranje u Facebooku također mogu pozvati zaštitare ili policiju.

Jednom su prilikom upotrijebili tu tehnologiju kako bi ulovili skupinu pripravnika koji su tvrdili kako rade od kuće, ali su u stvari otišli na kampiranje. Kad nisu uspjeli odrediti njihovu lokaciju pročešljali su im privatne poruke i ustanovili kako nisu ni planirali ići na posao taj dan, piše Verge.