LA OLA

Meksikanci pokazali novi navijački štos

05.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Meksiko je nakon razornog potresa u Kolumbiji preuzeo domaćinstvo nogometnog SP-a 1986. i tako dobio priliku ugostiti zadnje veliko natjecanje staroga kova. Kako bi ga učinili posebnim, Meksikanci su ostatku svijeta predočili dio svoje tradicije

Tijekom dvoboja u Monterreyu publika se na spikerov znak počela dizati formirajući danas općepoznate valove. Europski komentatori ostali su oduševljeni viđenim i pojavu su nazvali 'meksički val'. Uskoro se pojava proširila Europom, većinom među navijačima južnjačkog tipa, i ostalim kontinentima, a Meksikanci su u 'La oli' dobili jedan od svojih najpoznatijih izvoznih proizvoda.

Prošle su 24 godine, a Amerikanci se još nisu pomirili sa epitetom 'meksički' koji se ustalio u čitavom svijetu. Tvrde da su oni isti efekt postizali još početkom osamdesetih i da su valovi zapravo njihov izum. Tvrde da je fenomen nastao u Oaklandu gdje je publiku animirao 'cheerleader' umjetničkog imena Krazy George.

Publika u Monterreyu pokazuje svoju 'vještinu'

Meksikanci to ne opovrgavaju, ali lopticu vraćaju podatkom da je prvi put takva pojava zabilježena u Meksiko Cityju 1970. godine, a da je u Monterreyu redovito izvođena na utakmicama druge nogometne lige. Amerikanci odmahuju rukom, ako se do danas nisu dogovorili, teško da će ikada naći zajednički odgovor na pitanje – tko je prvi pokrenuo valove.

Ipak, odgovor možda leži u davnoj povijesti. Platon je zapisao da je slična pojava bila dio masovne igre koja se danas zove 'vola oko stola', ali natjecatelji nisu ustajali nego bi samo podigli lijevu ruku. Pobjednik bi u pravilu dobivao komad torte.

U svakom slučaju, Europa je za valove saznala 1986. i ovdje će to zauvijek ostati 'meksički val'. Pojava je toliko raširena da se čak i pomno istražuje. Tamas Vicsek s budimpeštanskoga sveučilišta izračunao je da se valovi, koji gotovo uvijek idu u smjeru kazaljke na satu, kreću brzinom 12 metara u sekundi i da obično u isto vrijeme stoji 15-ak redova ljudi. Tvrdi da se to odnosi na sve dijelove svijeta i sve vrste događaja.

Ipak, nisu ni valovi za svakoga. Početkom stoljeća australski kriketski savez službeno je zabranio izvođenje valova na utakmicama jer su zajedno s rukama u zrak letjela pića, vruća hrana, čak i urin (!?). Naravno, nisu uspjeli zabraniti ljudima popularnu zabavu, ali tvrde da su barem smanjili količinu namirnica koje su letjele po zraku. Dapače, valovi su danas često i izraz prkosa u Australiji. Često mase u sukobima s policijom ili redarima pokreću valove uz uzvike: 'You can't stop the wave' (ne možete zaustaviti val).