kineski dolar

Za ovu predivnu biljku kažu da donosi sreću i novac, a potpuno je nezahtjevna

17.06.2023 u 22:23

Bionic
Reading

Kineski dolar jedna je od najomiljenijih sobnih biljaka zbog svog elegantnog izgleda, otpornosti i vjerovanja da vlasniku donosi obilje

Biljka kineski dolar (lat. Pilea peperomioides) sve je češći odabir u mnogim domovima jer svojim izgledom, nezahtjevnošću i simbolikom - osvaja na prvu!

Poznata pod raznim zanimljivim nazivima poput kineska biljka novca, NLO biljka, biljka palačinka ili misionarska biljka, prometnula se u jedan od hit odabira u vrijeme pandemije, kada je uređenje interijera prirodnim dekoracijama postao prevladavajući trend.

Riječ je o sobnoj biljci za čiji je rast potrebno podosta strpljenja, no s vremenom će vas nagraditi raskošnim grmom od 30-ak centimetara. Njene duguljaste grane imaju elegantne završetke u obliku mnogobrojnih tamnozelenih okruglih listova koji podižu interijer u trenu!

Osim što izgleda vrlo privlačno, popularnost joj garantira kinesko vjerovanje da će svojem vlasniku donijeti sreću i obilje novca.

Uz sve to, jednostavna je za održavanje pa će uspijevati čak i onima koji se smatraju potpunim antitalentima za brigu o biljkama.

Naime, usprkos delikatnom izgledu, vrlo je otporna. Nije sklona bolestima te nije privlačna štetočinama koje bi mogle narušiti njenu ljepotu, a sve što joj je potrebno jest zaklon od direktnog sunca.

Najbolje će uspijevati postavljena na polusjenovito mjesto te će preživjeti čak i uz konstantno zanemarivanje i nedostatak vode. Ipak, bilo bi je poželjno zalijevati kada primijetite da je zemlja suha, posebice u slučaju visokih temperatura. U svakom slučaju, ne pretjerujte s vodom jer bi joj veće količine mogle naštetiti i uništiti rast.

U toplijem dijelu godine možete je iznijeti na balkon (također na polusjenovito mjesto) pa u njenim simpatičnim listovima uživati i u vanjskom ambijentu, no svakako je unesite u stan nakon prvog pada temperatura u jesen.

Prilikom izbora posude birajte one koje su propusne i imaju drenažne rupice, pri čemu su tegle od terakote najpoželjniji odabir jer osiguravaju cirkulaciju zraka i brzo sušenje zemlje.

Za kraj, kako bi vaš kineski dolar narastao u raskošnu biljku koja će vas oduševljavati svojim chic listovima dug niz godina, redovito ga rotirajte u odnosu na Sunčevu svjetlost te povremeno dodajte gnojivo.