ANĐEOSKA TRUBA

Ova očaravajuća biljka ima upečatljive cvjetove, ali i svoju opasnu stranu

31.03.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Burgmansia suaveolens, poznata i kao anđeoska truba, zadivljujuća je trajnica s predivnim cvjetovima specifičnog izgleda po čemu je dobila svoje ime

Budući da su nijanse cvjetova u širokoj paleti boja od žute, bijele, crvene, ružičaste pa do narančaste, dat će posebnost svakom vrtu ili balkonu, a njihov je miris opojan i vrlo ugodan.

Ipak, oprezno s njima jer treba odmah naglasiti kako su cvjetovi otrovni.

Anđeoska truba je vrlo poželjna u svakom vrtu ili balkonu jer ima vrlo upečatljiv izgled. Cvjetovi imaju divan miris koji je najintenzivniji navečer, a zbog svega toga su vrlo tražene i sve su popularnije. Cvate od lipnja pa sve do kasne jeseni, a vrhunac cvatnje doživljava u kolovozu.

Ovaj prekrasan cvijet prvi se put pojavio na području sjevernih Anda, odakle se vrlo brzo proširio na ostatak svijeta. Danas ga možemo pronaći u gotovo svakom vrtu ili na balkonima, a prilikom sadnje treba voditi računa da tlo bude obogaćeno ili stajskim gnojivom ili kompostom. Prednost ove biljke je i što nije pretjerano zahtjevna no iako treba puno vode, ne voli da joj tlo bude previše mokro.

Tijekom ljetnih mjeseci i visokim temperatura, ovo cvijeće je potrebno zalijevati nekoliko puta dnevno.

Osim dosta vode, neophodna je i izloženost sunčevoj svjetlosti. Anđeoska truba jako voli sunce, ali ako živite na jako vrućem mjestu s puno izravnog sunca, bolje joj je dati malo hlada ili 'prošarane' hladovine. Cvijet anđeoske trube je izdržljiv i dobro podnosi rezidbu, stoga se nemojte bojati napraviti drastične rezove jer je to korisno za upravljanje rastom biljke. Ako postane prevelik ili vam se ne sviđa način na koji ide, biljku možete obrezati jer tako imate veliku kontrolu nad njegovom veličinom i oblikom.

Obrezivanje nije samo zbog estetike, bitno je i za cjelokupno zdravlje biljke. Odsijecanjem suvišnog lišća održavate biljku čistom, što znači da će privući manje neupotrebljivih kukaca. Kad biljke postanu jako, jako guste i ima puno grana koje se dodiruju i križaju, manja je cirkulacija zraka i to može privući štetočine.

Zbog osjetljivosti na niske temperature ne mogu prezimiti u našim krajevima, stoga ih je preko zime potrebno držati u zatvorenom i zaštićenom prostoru.

Oprezno!

Cvijet anđeoske trube može biti otrovan zbog prisutnosti tropan alkaloida u biljci, za koje se navodi da imaju halucinogena svojstva. Međutim, anđeosko cvijeće predstavlja opasnost samo kada se konzumira, pri čemu su sjemenke i cvijeće najotrovnije.

'Smatra se jednim od najotrovnijih ukrasnih grmova. Uvijek bih preporučila pranje ruku jer ako vam ostane nešto na rukama i dodirnete oči, možete imati burnu reakciju. Također izbjegavajte kompostiranje sjemena ili dijelova biljke', upozorava Monica Yates.